Празници / фестивали

Седмо издание на събора „Помни славата” в Сливен

7 и 8 октомври 2023 г., в рамките на програмата за Празника на Сливен – Димитровден

Седмо издание на събора „Помни славата” в Сливен

Воеводският град приюти участниците в събора „Помни славата”, който се провежда на 7 и 8 октомври 2023 година - в рамките на програмата за Празника на Сливен – Димитровден. Седмото издание на събитието е с организатори община Сливен и Клуб за средновековни изкуства „Ратина”. Членовете на 19 сдружения, школи и клубове за бойни изкуства от страната, възсъздаващи мигове от бойната слава на регионите, ще премерят сили в представяне на атрактивни възстановки от историческото минало на своя край. Съборът възкресява старата българска традиция за почит „към бореца със змея” (св. Димитър Мироточиви, закрилник на Сливен, в чиято чест е и празникът на града) – чрез мащабен „есенен сбор на войските...”

При посрещането на участниците пред общината, в присъствието на зам.- кмета Пепа Чиликова, на служители и граждани, с вълнуващи думи се обърна изп. дл. кмет на Сливен, инж. Стоян Марков, които синтезираха мотото: „Сливен - изживей историята, почувствай природата”, отправяйки към тях и поканата „да следват инициативата „Приятели на Сливен”. Словото му завърши с пожеланието „заедно да си спомним миналото и славата, да съпреживеем историята, да почетем предците ни!” Преди гостите да се отправят към крепостта “Туида” край Сливен, за присъстващите на площада бе интересно да оценят не само атрактивното облекло на преминаващите, показали одеянията и въоръжението на представителите из „различни исторически епохи”. Те бяха развълнувани и от представените (в две възстановки), снаряжение и умения в боя на: българските войни от Ранното средновековие – със саби, както и от изкуството с щит и меч на западноевропейските рицари... В предстоящата програма на събора, както обобщават организаторите, подготвените възстановки претворяват „живота и военното дело на обществата, населявали Сливенската крепост от късната античност до Второто българско царство.”

Сливенци и гостите на събитието оценяват високо вълнуващите мигове и изживявания, предоставени от домакините – екипа на крепост „Туида” край града.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
07.10.2023 г. 11:53
Етикети:
крепост „Туида”Празник на СливенСливен
Клуб за средновековни изкуства „Ратина”
„Помни славата”
събор
Посетено:
313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37775-sedmo-izdanie-na-sabora-pomni-slavata-v-sliven