Празници / фестивали

ИЕФЕМ – БАН се включва в Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 със събития в София и Белоградчик

Основната тема тази година е "Адаптацията на човечеството към промените в климата"

ИЕФЕМ – БАН се включва в Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 със събития в София и Белоградчик

ИЕФЕМ – БАН се включва в Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 със събития в София и Белоградчик

На 29 септември 2023 г. Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките отново се включва в Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 със събития на две локации и щанд в Мол София. Основната тема тази година е "Адаптацията на човечеството към промените в климата". В нейните рамки институтът участва с изследвания и презентации, касаещи взаимовръзките природа – култура, етнология на бедствията, опазване и социализация на културното наследство, здравословен начин на живот и хранене, животновъдството в традиционната култура и др.

Програмата предвижда три занимания за ученици с вход свободен. Ателиетата „Със стадото на път“ и „Герман“ ще се проведат в Образователния център на Националният етнографски музей (пл. „Княз Александър І“ № 1) между 13.00 и 18.45 часа.

От 16.00 до 18.00 ч. в Художествената галерия в гр. Белоградчик пък се предвижда работилница на тема „Адаптация на човека към околната среда от праисторията до днес“.

В допълнение между 13.00 и 21.00 ч. посетителите на Националния етнографски музей ще имат възможност да разгледат трите изложби:

  • Остойностявания. Погледи към защитените места;
  • 130 години Народен музей;
  • Пътят до трапезата.

Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300 града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз.

Проектът Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече българи, особено ученици, да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

___________________________

Пълна програма на събитието тук: http://iefem.bas.bg/wp-content/uploads/2023/09/ENU2023_IEFEM.pdf

Пълната информация за Европейската нощ на учените SEARCH 2023 тук: https://fresher-researchersnight.bg/

 

 

Автор:
ИЕФЕМ – БАН
Публикация:
27.09.2023 г. 17:08
Посетено:
431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37716-iefem-ban-se-vklyuchva-v-evropeyskata-nosht-na-uchenite-search-2023-sas-sabitiya-v-sofiya-i-belogradchik