Празници / фестивали

"Синелибри" представя 11 филма в конкурсната си програма

Кино-литературният фестивал предстои през октомври

"Синелибри" представя 11 филма в конкурсната си програма

◊ КОНКУРСНА ПРОГРАМА НА "СИНЕЛИБРИ"

11 филма ще се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба, по време на кино-литературния фестивал “Синелибри”.

Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг е удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, бивша двойка в живота, се превъплъщават в образите на Йожени, уважавана готвачка, и Доден Буфан, виден гастроном и кулинарен шеф, в тази толкова изкусителна и „сетивна“ романтична драма, създадена по мотиви от романа „Страстният епикуреец“ от Марсел Руф.

Драматичната история „Плитката“ е написана и режисирана от Летисия Коломбани въз основа на собствения й едноименен бестселър. Филмът представлява въздействащ разказ за смелостта на три жени в лицето на изпитанията и несгодите.

Италианско-швейцарската копродукция „Любо“, която беше номинирана за „Златен лъв“, също е в основния конкурс на “Синелибри”. Режисьорът Джорджо Дирити е създал завладяващ кинематографичен разказ по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието към размитите граници между доброто и злото.

С номинация за „Златен лъв“ у нас пристига и „Капитанът“, създаден по действителен случай. Режисьор е Едоардо де Анджелис, който е и съсценарист на филма заедно с големия италиански писател Сандро Веронези. Пиерфранческо Фавино, също добре известен на българската публика, изпълнява ролята на Салваторе Тодаро, който спасява живота на моряци от вражески кораб. Смразяващо актуален, филмът е мощен призив за издигане на човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол. 

На фестивала ще видим и новата кинотворба на Изабел Койшет - „Една любов“, която се нареди сред номинациите за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан. Майстор на пленителните екзистенциални драми, този път испанската режисьорка е създала нюансиран разказ за преобразяващата сила на плътското желание, опирайки се на едноименната книга на Сара Меса.

За наградата за най-добра литературна адаптация ще се състезават още италианската драма „Прекрасно лято“, адаптация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която засяга парливата тема за моралния тормоз.

Българското участие в конкурса е игралният филм „Чума“, вдъхновен от разказа „През чумавото” на Йордан Йовков. Режисьор на лентата е Иван Владимиров, адаптираният сценарий е заслуга на проф. Боян Биолчев. Главните роли се изпълняват от Свежен Младенов, Евелина Бибова и Матей Мичев.

Особен интерес буди и датската драма „Копенхаген не съществува“ на режисьора Мартин Скобер, адаптация по романа „Сандър“ от Тере Холтет Ларсен. Филмът е отличен с награда „Свен Никвист“ за кинематография от фестивала в Гьотеборг и с номинация за най-добър скандинавски филм. За жанровото разнообразие в състезателната програма принос имат „Операция „Наполеон“, изпипан исландско-германски трилър по мотиви от едноименния роман на Арналдур Индридасон, и саркастичната албанска комедия „Възходът и падението на другаря Зило“ по романа на Дритеро Аголи. Режисьорът Фатмир Кочи и продуцентът Майк Дауни лично ще представят филма пред българската публика.

 

◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

“Синелибри” ще представи над 60 филма с национални и световни премиери, в т. ч. адаптации и биографични филми, галавечери на 14 държави, ретроспекции, чествания, събития с театрални, модни и музикални акценти, образователни модули, детски изненади, тематични вечери с дискусии по наболели теми в съвременното общество, документално и късометражно кино в паралелни конкурси, срещи с български и световни творци.

Фестивалът ще се проведе от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Билети за прожекциите и съпътстващите събития може да закупите от касите на съответните киносалони или от Epay.  

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.09.2023 г. 15:41
Посетено:
588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37653-sinelibri-predstavya-11-filma-v-konkursnata-si-programa