Празници / фестивали

От Берлин през Варна към Ню Йорк - основателят на най-големия фестивал за дизайн на герои в света Pictoplasma открива първото издание в България

Питър Талер пристига във Варна специално за Pictoplasma x Bulgaria на 23 и 24 септември

Питър Талер, основателят на първата и най-голяма платформа за съвременен дизайн на герои и персонажи в света Pictoplasma, идва във Варна на 23 и 24 септември, за да открие първото издание на форума у нас, организирано от сдружение StandArt.

Питър е аниматор по образование, но работата в индустрията тогава не му носи необходимото удовлетворение. Провокиран от новата дигитална култура, която се заражда с бума на интернет и вдъхновен от иконките, сътворени от пиксели и вектори, през 1999 г. той стартира Pictoplasma като изследване на възможности в търсене на един нов артистичен стил – днес наложен като character design. Техническият термин е зает от филмовата анимация и гейминг индустрията, където се използва, за да дефинира цялостното изграждане на персонажи – физически параметри, характер, поведение, естетика. По-късно към екипа се включва и Ларс Денике и двамата превръщат Pictoplasma от уеб колекция в мащабно събитие с конференция, фестивал, академия, чието първо издание се случва през 2004 г. От тогава до днес Pictoplasma се налага като най-голямата и единствената физическа платформа в света, посветена на съвременното изкуство и дизайна на персонажи.

“През далечната 1999 г. Pictoplasma.com се появи онлайн с 56k модем като първата платформа за ново поколение графично редуциран и абстрактен дизайн на персонажи. За нас героите бяха - и са - уникални, те са ключовият графичен език за глобална комуникация, говорят емоционално, заобикалят езиковите и културни бариери и са доминиращи във всички визуални жанрове и медии - от илюстрация до анимация, от игри до интерактивен дизайн, от роботика до мода, от градско до графично изкуство.” - споделя Питър.


Pictoplasma има зад гърба си повече от 30 фестивала и конференции, като през 2024 г. предстои 20-то юбилейно издание в Берлин и 10-то в Ню Йорк. Освен това те провеждат и пътуващи фестивали със спирка във Франция, Испания, Мексико, Шотландия и др., имат Академия за дизайн на
персонажи, правят изследвания в областта на антропоморфния дизайн и организират множество музейни изложби.

За тези над 30 години през сцената на Pictoplasma са минали повече от 450 артисти от цял свят, повече от 10 000 произведения са намерили място в изложбите им и над 350 артисти са получили обучение в Академията.
2023 г. записва и нова инициатива в портфолиото на Pictoplasma - независими събития, които се осъществяват с подкрепата на международното издание без ограничение на локацията.

Първото такова събитие е Pictoplasma x Bulgaria. Специално за българската публика, Питър каза: “Това е нашият опит да оставим духа на Pictoplasma да обиколи земното кълбо, без огромен отпечатък върху околната среда. Pictoplasma x Bulgaria има за цел да събере на едно място всички български творци с интерес към изкуството на създаване на герои, да им даде платформа за обмяна на идеи и за изява на собственото им творчество. Надяваме се да обединим творческите си усилия и да тласнем напред интердисциплинарната дискусия в съвременното изкуство.”

Pictoplasma x Bulgaria ще се проведе на 23 и 24 септември във Варна, като програмата включва работилници, лекции, прожекции и изложба.

Pictoplasma x Bulgaria 2023 се осъществява с подкрепата на Община Варна и Национален фонд „Култура“ по програма „Мобилност и развитие“.

 

Автор:
Яна Паргова
Публикация:
15.09.2023 г. 09:17
Етикети:
сдружение StandArtВарна
платформа за съвременен дизайн на герои и персонажи
character design
Pictoplasma
Ларс Денике
Питър Талер
Посетено:
412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37641-ot-berlin-prez-varna-kam-nyu-york-osnovatelyat-na-nay-golemiya-festival-za-dizayn-na-geroi-v-sveta-pictoplasma-otkriva-parvoto-izdanie-v-balgariya