Празници / фестивали

Емоционален концерт на „Фондацията“ закри "Аполония" 2023

Супергрупата отпразнува своята 10-а годишнина и получи отличието „Аполон Токсофорос”

Емоционален концерт на „Фондацията“ закри "Аполония" 2023: 3
Връчване на отличието „Аполон Токсофорос"

Супергрупата „Фондацията“ закри 39-ото издание на Празници на изкуствата "Аполония" с грандиозен рок концерт. Музикантите отпразнуваха „10 години около света“ като изпълниха кавър версии на песните от репертоара на своите бивши легендарни състави ФСБ, Щурците, Б.Т.Р, ТЕ, Дони и Момчил. Специални гости на концерта бяха също пианистът и композитор Косьо Цеков и вокалистът на „Б.Т.Р.“ Наско Пенев.

Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония", връчи на супергрупата отличието „Аполон Токсофорос“, като сподели: „Тази година имаме удоволствието да връчим статуетката „Аполон Токсофорос“ на „Фондациятаи  да благодарим за  приноса ѝ в българската култура и представянето ѝ зад граница.“ Грандиозният закриващ концерт разчувства публиката и постави подобаващ край на фестивала.

Тазгодишното издание на Празници на изкуства "Аполония" за пореден път събра на едно място елита на българските музика, литература, кино и театър и представи богата програма от над 50 събития. Тихомир Янакиев – кмет на Община Созопол, Зарица Динкова – министър на туризма, и Кръстю Кръстев – министър на културата, бяха сред посетителите на Фестивала и изказаха своята благодарност към Фондация "Аполония" за разнообразното представяне на българските творци.

"Аполония" 2023 бе 39-ото издание на емблематичния културен фестивал в Созопол, което зарадва публиката с концерти на Национален музикален театър „Стефан Македонски, „Б.Т.Р“, „Сигнал“, Михаела Маринова, Мария Илиева, Джаз Секстет, Йосиф Цанков и други. Феновете на класическата музика се насладиха на изпълненията на Пламена Мангова, Александър Стамболов, Албена Данаилова, Лия Петрова, Людмил Ангелов, Венета Нейска и още.

Тази година имаше и изобилие от литературни събития като специален гост на фестивала беше носителката на Нобелова награда по литература Светлана Алексиевич, която проведе разговор с известната журналистка Мариана Кацарова. „Разказ за катастрофа и катастрофата на разказа“ е темата на разговора с писателката, който се проведе в Художествената галерия в морския град. Светлана Алексиевич бе отличена с почетен знак от Община Созопол. Тодор Дамянов, заместник-кмет на Община Созопол, връчи на лауреатката плакет с българската азбука. Георги Господинов, носител на международна литературна награда „Букър“ проведе майсторски клас по творческо писане и даде ценни съвети на младите творци. Той представи възпитаниците си на седмия ден от фестивала и след това проведе разговор с публиката и писателя Иван Ланджев. В представянето на майсторския си клас Георги Господинов сподели, че работата с млади хора е едно от малкото неща, които не може да отказва.

Посетителите на Аполония имаха възможност да разгледат също изложбите „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“, „Жените и международно триенале на сценичния плакат“ и творби на дипломираните от НХА в Художествената галерия в Созопол.

Празници на изкуствата "Аполония" 2023 се състояха с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция „Фокус“, Burgas24, списание 8, Черноморски фар.

 

За "Аполония":

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

 

Автор:
Публикация:
07.09.2023 г. 14:21
Етикети:
концертзакриванеСозопол"Аполония" 2023Празници на изкуствата
отличие „Аполон Токсофорос“
„Фондацията“
Посетено:
575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37590-emotsionalen-kontsert-na-fondatsiyata-zakri-apoloniya-2023