Празници / фестивали

Исторически първи гастроли в България на барокови ансамбли от световна класа

Бароковият модул на ММФ “Варненско лято” 2023 изкушава познавачите от 9 до 12 септември с гостувания на формации за старинна музика от Италия, Португалия и Полша

Исторически първи гастроли в България на барокови ансамбли от световна класа

Традиционният за началото на септември модул за ренесансова и барокова музика на Международния музикален фестивал “Варненско лято” започва на 9.09.2023 и включва четири концерта, които не само ще доставят радост на ценителите на елегантния старинен звук, но и ще разширят познанията им за процесите в европейския музикален барок.

Концертите ще продължат до 12 септември на сцените на Градската художествена галерия - Варна и Фестивалния и конгресен център, зала 2.

Проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято” споделя вълнението си от приетите покани за гостуване на емблематични ансамбли:

“По покана на Международния музикален фестивал “Варненско лято” тази година имаме исторически първи гастроли в България на барокови оркестри от световна величина. Щастливи сме, че ще се случи историческото първо гостуване на един от най-големите и световноизвестни италиански барокови оркестри - “I solisti Veneti” в бароковия модул, с техния главен диригент Джулиано Карела. Това събитие се осъществява със сътрудничеството на Италианския културен институт и посолството на Италия в България.

А в сътрудничество с Полския културен институт и посолството на Полша в България във Варна ще гостува Вроцлавския бароков оркестър.

Португалският оркестър за съвременна и старинна музика “Sete lagrimas consort” също ще се включи, което ще направи бароковия модул един изключително силен акцент в програмата. Най-старият български фестивал за класическа музика “Варненско лято” ще представи на любителите на бароковата музика паралелно италианска, португалска и полска барокова музика, която е уникална и която ние, европейците не познаваме.

От една страна, ние ще чуем за първи път тези произведения от епохата, а от друга страна, това ще бъде нещо изключително добро и като пример за подражание в много други европейски барокови фестивали. Такъв пример е португалският ренесанс - музиката от XV-XVI век, периода, когато Португалия е била една от световните сили, не само политически, а и със своето културно влияние със завладяването на Новия свят. В този период Португалия е била водеща и в музикално отношение и има високи постижения.

Ние трябва тепърва да се отворим към богатите традиции, които има в музикално-културно- исторически аспект Европа и да открием нови територии, които трябва да опознаваме всички ние съвместно - говорим за португалски и испански ренесанс, полски барок и т.н.

В бъдеще се надявам да представим и шведска барокова и ренесансова музика, за която дори не сме чували, а в периода, в който е била създавана, тя е била водещата.”

 

Концертните вечери:

• 9 септември 2023, Градска художествена галерия - Варна

Марио Хосен – цигулка, Пиеро Барбарески – пиано

Програма: Й. С. Бах – Сонати и партити за соло цигулка с акомпанимент на пиано от Роберт Шуман

Виртуозният цигулар Марио Хосен и италианският пианист Пиеро Барбарески представят стилна и истински фестивална програма – Сонатите и Партитите на Йохан Себастиан Бах за цигулка с акомпанимента за пиано, който Роберт Шуман създава за тези знакови произведения с респект към творчеството на Бах. Нищо в соловите партии не е променено, но цялостната звукова картина е трансформирана с новите измерения на клавирната партия, носеща характеристиките на 19. век.

Марио Хосен е сред водещите европейски цигулари, концертира изключително активно като солист и камерен музикант. Пиеро Барбарески, който завършва академията „Керубини“ с пълно отличие, гради впечатляваща кариера, работейки с водещи музиканти и оркестри, създател е на бароковия ансамбъл „Officina de li Affetti”, има богата дискография. Хосен и Барбарески записват Бах-Шуман версията на Сонатите и Партитите за фонда на Българското национално радио и Sony Classic Austria.

КУПИ БИЛЕТ

 

• 10 септември 2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.

Бароков ансамбъл Вроцлав, диригент Aндржей Косендяк

Програма: Музика от Бароковата епоха в Полша

Бароковият ансамбъл Вроцлав, който идва за първи път в България, се специализира в исторически информирано изпълнение, като се фокусира основно върху представянето на рядко изпълняван репертоар от Централна Европа. Ансамбълът представя творби от старинната музика, вариращи от камерни произведения до оратории и кантати и се фокусира особено над културното наследство на полския Ренесанс и Барок. Той работи под артистичното ръководство на Андржей Косендяк, който основава групата през 2012 г. Ансамбълът е един от няколко постоянно работещи ансамбли в Националния форум за музика във Вроцлав. Ядрото на музикалния състав се състои от изявени инструменталисти и певци от редица европейски държави (Полша, Чехия, Великобритания и Германия). Събитието се реализира с любезното съдействие на Полския институт, София.

КУПИ БИЛЕТ

 

• 11 септември 2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.

Бароков ансамбъл “Sete Lagrimas Consort”

Филипе Фариа и Сержио Пейшото – вокал, основатели на състава

Тиаго Матияш – вихуела, Хуан де ла Фуенте – перкусии

Програма: музика на португалската диаспора от 5 континента с исторически, лингвистични и културни връзки с Португалия.

“Sete Lagrimas Consort” е уникална формация за старинна и съвременна музика, която се събира и обединява от различни концептуални проекти. Диалогът при тях е ключовото понятие – диалог между барока и съвремието, между старинната музика на Португалия и музиката на днешния ден, с елементи от структурата на джаза дори. Формацията е създадена в Лисабон през последната година на 20. век от Филип Фариа и Сержио Пейшото, а името си „заимстват“ от иновативната за времето си поредица от танци от емблематичния ренесансов композитор Джон Дауланд. И тази иновативност става водеща за тях, съчетана с респект и познаване в детайли на миналото. “Sete Lagrimas Consort” са свирили на всички големи фестивали в Португалия, гастролирали са из цяла Европа. Ансамбълът обединява инструменталисти от различни музикални сфери около интердисциплинарни проекти с оркестри и университети в различни европейски държави – Люксембург, Франция, Австрия. Събитието се реализира с любезното съдействие на Посолството на Португалия / Институт “Камойш”, София.

КУПИ БИЛЕТ

 

• 12 септември 2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.

Бароков ансамбъл “I Solisti Veneti”

Диригент Джулиано Карела

Програма: Италиански барок – Корели, Албинони, Вивалди

Разкошът на Венеция и музиката на Корели, Албинони и Вивалди – такава е поканата, която отправя към публиката във Варна прочутият италиански камерен ансамбъл “I Solisti Veneti”. Създаден е през 1959 от Клаудио Шимоне, а музикантите от този прекрасен състав са изнесли през годините над 6000 концерта в 90 държави, участват в записите на над 30 албума и са свирили на най-големите и престижни фестивали в Европа (само в Залцбург “I Solisti Veneti” са изнесли 30 концерта). Солисти на ансамбъла са били най-големите музиканти от последния половин век – Мерилин Хорн, Пласидо Доминго, Джун Андерсън, Святослав Рихтер, Ицхак Пърлман, Жан-Пиер Рампал и много други. Колекцията им от награди включва и Грами, и Grand Prix du Disque, критиците – дори и най-взискателните – са във възторг, a най-значимите съвременни италиански композитори (включително и Енио Мориконе) пишат музика за тях. През 2008 Венецианските солисти са удостоени с приза „Един живот за музиката“, a Европейският парламент ги награждава със специален плакет като посланици на културата и музиката отвъд границите.

Под палката на Джулиано Карела “I Solisti Veneti” ще изпълнят във Варна музиката на техния град – творби от родените във Венеция Томазо Албинони и Антонио Вивалди, както и на друг виден италианец от тази епоха – Арканджело Корели.

Събитието се провежда с любезното съдействие на Посолството на Италия и Италианския културен институт, София.

КУПИ БИЛЕТ

 

Пълната програма на бароковия модул на ММФ “Варненско лято” открийте тук:

https://varnasummerfest.org/

 

 * * *

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино ­­тур Североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

 

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

 

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

 

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки фестивален архив

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
06.09.2023 г. 12:54
Етикети:
Марио Хосенконцертибарок
“Sete lagrimas consort”
Вроцлавски бароков оркестър
Пиеро Барбарески
Джулиано Карела
“I solisti Veneti”
барокови ансамбли
Международен музикален фестивал “Варненско лято”
Посетено:
665
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37583-istoricheski-parvi-gastroli-v-balgariya-na-barokovi-ansambli-ot-svetovna-klasa