Празници / фестивали

Пето издание на Фестивал Шипка фест '23 очаква своите посетители от 6 до 10 септември в град Шипка

Богата музикална програма, изложби, образователна програма и програма за най-малките. Фестивалът демонстрира живот с нулеви отпадъци

◊ ПОКАНА

С най-голяма радост ви каним на Шипка фест '23 в притихналото и прохладно лято, в началото на септември, в подножието на Балкана и в колорита на град Шипка.

Фестивалът ни навършва 5 години и чества първия си малък юбилей. По повод празника и благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“, тази година фестивалът ще продължи пет дни – от 6 до 10 септември.

Мисията на фестивала е да предостави пространство за съхранение и предаване на българското културно наследство, автентичните български занаяти и фолклор, както и представянето на различни съвременни музикални форми, жанрове и техники в изкуството, като едновременно с това да обогати културните събития в сърцето на Розовата долина.

На фестивала ще се срещнете с музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват, както и някои от големите майстори на народните занаяти като Софка Димитрова, Деси Владовска, Стефан Чаков, Антон Анастасов, Кирил Митрашков, Станко Киров, Цвятко Цвятков и други.

Освен възможността да си изтъчете коланче на номадски стан, да тъчете на хоризонтален стан, да си изковете ножче или да оплетете кошница, ще можете да се насладите и на други демонстрации на занаяти, както и на интересна кино, лекционна, музикална и изложбена програма.

Някои от акцентите на тазгодишното издание са:

Музикална програма 

Фестивалът ще открият група Кеминджиджи (BG) със самостоятелен концерт от 20:00 ч. на 6 септември 2023 г.

В петък, 8 септември, гостите ще могат да се насладят на изпълнението на сравнително младата, но набираща популярност формация Вишна-Черешка, придружени от огнения артист Према. След тях в 21:30 ч. на сцената ще излезе Surbahar Live Band (BG/Arg/USA) на  Павел Стойчев - музикант и автор на етно-ембиънт формацията. За съботната вечерна програма ще се погрижат Ambient Folklore, което е едно отдавна чакано участие на живо на формацията, която създава авторска музика на границата между Западното и Източното Средновековие. Mного от пиесите, които ще изпълнят се свирят на контра китара, макар, че са създадени за чело тамбура. Фестивалът предлага поле за изява на една изцяло нова формация с ръководител вече доста известната в България Изабел Сокол-Оксман с участници от Аржентина, САЩ, Белгия и Гърция. На 10.09.2023 г., в неделя, от 16:00 ч., със самостоятелен концерт музикална формация Soulfia (BG) ще закрие фестивала.

Образователна програма

Занаяти

Основна задача на фестивала е да популяризира българските народни занаяти, като създаде пространство, където майстори и бъдещи чираци/калфи и майстори да се срещнат.

Допълнителна задача е да се даде възможност на млади и стари да видят на живо старите занаяти - тяхното изящество и красота.

Ще имаме честта с нас да бъде майстор Станко Киров - един от четиримата майстори - кошничари в България, чиято основна цел в момента е да намери свои достойни наследници. За всеобща радост в тазгодишното Школó по Занаяти, организирано от НЧ "Светлина -1861", това лято в град Шипка се включиха хора със сериозен интерес към занаята, а вече има и много заявки за участие в обучението по време на фестивала. Майстор Станко ще бъде в Шипка на 7, 8, 9 и 10 септември.  Друг от стожерите на фестивала е майстор - ковач Стефан Чаков, който заедно с Антон Анастасов и други от ножарската задруга, ще напали огъня върху ковашкото огнище на  двора на Етнографски музей "Чирпанлиева къща" и ще показва на млади и стари как да коват желязото, докато е горещо. На 6 и 7 септември с нас ще бъде майстор Софка Димитрова, майстор на изключително атрактивния занаят тъкане на коланчета на кори на номадски стан и ще показва на всички желаещи да се научат на занаята. На тъкачество (хоризонтален стан) ще ни учи майстор Елица Максимова, а за грънчарството ще бъде демонстрирано и ръководено от Деси Владовска, носител на голямата награда "Сребърна хлопка" за специален принос в грънчарството. Цвятко Цвятков, който както и Стефан Чаков има шипченски корен, ще демонстрира традиционния в близкото минало занаят за Шипка - свиркарство. Майстор Цвятко свири и изработва гайди, кавали,  свирки и дудуци.

Ръкоделията ще бъдат представени от Труфка Димитрова и Иванка Генова (българска бродерия, кене, плетене на пръсти, фриволите и други). Дърворезба и дървопластика ще покаже Румен Милков от Мъглиж. За първа година ще покажем медникарство с Ренета Христова. Традиционно ще се включат шипченските майстори Данчо Данчев - дървопластика, Дидо Денев - коларство и Росица Джагалова - етерични масла.

Нов участник на фестивала ще бъде Людмила Кутиева от град Бургас, която на 7 септември ще демонстрира стъклопис, а на 8 септември тя ще ни запознае и с много интересната техника на восъчна живопис -  енкаустика. На 9 септември пък всеки желаещ ще може да си изработи глицериново сапунче заедно с Людмила.

С нас ще бъде и Албена Венкова, която ще покаже занаятите стъклопис на 9 септември и плъстене на 10 септември.

За децата
 

Доброволци към фондация "Отворен интелект - OPEN MIND" ще отговарят за детското пространство, където деца ще показват на деца да тъкат на детско станче или да изработват кукли и животни от плъсти.

Изложби

Ще представим първата и единствена изложба на даровития художник, артист и културен деятел Христо Тъпанов, в която е изложено цялостното му художествено творчество до сега - Мозаични икони в репродукции, Акварели и Графични рисунки.

В съботната вечер в 21:00 ч. ще се прожектира и аудио-визуалната изложба “Чинари” на Линда Барбара Карл Вацулка, която обединява различни подходи в съвременното изкуство – музика, електронен звук, лирични текстове, глас и фотографии.

Други акценти, част от образователната програма, са предвидените кинопрожекции:

С документалния филм “Животът е притча“ ще запознаем зрителите с Учението на духовния Учител Петър Дънов –  Беинса Дуно. Красивите и величествени гледки на Рила и вдъхновяващото Слово на Учителя ни пренасят в магията на Съборните дни - лятната Духовна Школа на Бялото Братство. Филмът съдържа кратка историческа информация за развитието на Учението, както и съвременен видео материал от Седемте рилски езера.

Филмът "2222" на детски клас за кино е насочен към това да се замислим какво причиняваме на природата с консуматорския начин на живот, който водим. Филмът е своеобразен апел към промяна в начина на живот.

С документалния филм "Infinity Wall"/"Стената на безкрая" режисьорът Тако Младенов ще ни потопи в магията на Патагония извисявайки се високо сред величествените върхове на Андите и ще проследим заедно пътя на първото българско изкачване по 1600 метровата западна стена на Фиц Рой 3405м. с участници Тако Младенов, Никола Леваков, Стоян Тодоров.

Събитие от кино програмата на фестивала е прожекцията на  филма “Воев“ за живота на музиканта, поета и артиста, и един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години - Димитър Воев.
Фабулата проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната му група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27-годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, чрез малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора.

С филма на режисьора Мирослав Трифонов "Има ли живот преди смъртта" режисьорът и организаторите на фестивала се стремят да провокират  участниците да живеят живота си пълноценно и да  използват добре времето отредено им на Земята.

На същата цел са посветени и заниманията със Симеон Нейчев - Вибути "Изживей директно кой си ти" и "Медитации в духовното сърце".


Народни танци

За тези, които, искат да научат стъпките на българските народни хора ще има много възможности, но организирано това ще случи в събота и неделя от 14:00 часа със Сарина Стефанова.

Лекционната част на фестивала ще прелее от представянето на  книгата на Боян Чомаков "История на Читалището 1861 - 1920"  в лекции  по Истинен правопис с Татяна Косекова, Завръщане във вълшебния свят на Глаголицата с Татяна Атанасова, и “Дискусия на тема микробиом, дисбайози и билки“ с Надежда Максимова, както и лекцията за “Залесяването и началото на противоерозионните мерки и създаването на първото “Бюро за укрепване на пороищата и залесяване“ в страната, създадено в Казанлък, с  Александров Иванов - известен български фотограф.  

Нулеви отпадъци и осъзнатост 

Не на последно място, организаторите си поставят за цел да провокират промяна в начина ни на мислене и живот. За това ще се погрижат доброволците по програма Европейски корпус за солидарност на ЕС, които прекараха два месеца в град Шипка преди фестивала, като ще съдействат не само за организацията на фестивалното пространство и къмпинг зоната, но най-вече, за да може Шипка Фест '23 да бъде действително събитие с нулеви отпадъци и да покаже на гостите ни, че всеки отпадък може или да бъде избегнат или да се превърне в ресурс за друг процес.

Фестивалът ще  демонстрира живот с нулеви отпадъци, затова и храната, която ще се предлага е в съдове, които се измиват (носете си канче, купичка и прибори). Специално внимание ще се отдели и на това как да изхвърляме отпадъците, така, че вместо да бъдат отпадък, те лесно да се превърнат в ресурс. Следват филми посветени на Шипка и шипченската история.

Домакини и организатори на събитието са Народно читалище "Светлина - 1861"- гр. Шипка и фондация "Отворен интелект - ОУПЪН МАЙНД", гр. София. Основната фестивална локация е къща-музей "Чирпанлиева къща", а спомагателните са салонът на Читалището, Художествена галерия "Христо Песев" и пространство OPEN MIND.

Повече информация вижте в ПРОГРАМАТА НА ШИПКА ФЕСТ ´23.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

* * *
Организатори: Татяна Косекова – тел:  0888864737 и Павел Стойчев  – тел: 0889550621
Връзки с обществеността: Линда Барбара Карл Вацулка – тел: 0888652782          


Автор:
Организаторите
Публикация:
05.09.2023 г. 14:32
Етикети:
програма за децаталекциикнигиекологияизложбинародни танцинародна музика
"Infinity Wall"/"Стената на безкрая"
“Животът е притча“
Христо Тъпанов
фондация "Отворен интелект - OPEN MIND"
Школó по Занаяти
Soulfia
Ambient Folklore
Surbahar Live Band
Вишна-Черешка
Кеминджиджи
град Шипка
Фестивал Шипка фест '23
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37579-peto-izdanie-na-festival-shipka-fest-23-ochakva-svoite-posetiteli-ot-6-do-10-septemvri-v-grad-shipka