Празници / фестивали

За деня на Съединението в НВИМ – тематичен музеен тур, филмова прожекция, анимации и детска занимателна игра

На 6 септември в Националния военноисторически музей

За деня на Съединението в НВИМ – тематичен музеен тур, филмова прожекция, анимации и детска занимателна игра

За деня на Съединението в НВИМ – тематичен музеен тур, филмова прожекция, анимации и детска занимателна игра

На 6 септември (сряда) Националният военноисторически музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси, като специално за празника ще предложи на своята публика безплатно към цената на входния билет, тематичен музеен тур и филмова прожекция.

Екипът на Музея е подготвил тематичен тур, посветен на Съединението и неговата защита, с начало 11 часа. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 138 години, запознавайки се отблизо със знакови експонати, запазили спомена за паметните дни на 1885 г. – знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните  Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи и оръжия.

Четири анимации, свързани със Съединението и неговата защита ще обогатят историческия разказ. Те онагледяват ролята на войската при обединителния акт, представят дипломатическите совалки, предприети от властта, за международно признание на Съединението и основните театри на военните действия в Сръбско-българската война.

В празничния ден от 15 часа в киносалона на Музея ще бъде излъчен документалният филм на режисьора Светослав Овчаров и оператора Огнян Калайджиев Часът на нашето Съединение – разказ за единственото време в нашата история, когато политически врагове са се прегръщали, и история „за лудите глави, дръзнали да нарушат решенията на Великите сили“...   

За своите най-малки посетители екипът на Музея е подготвил занимателна игра, която ще ги провокира да извървят пътя на Съединението и неговата защита и да опознаят по-добре съдбовните събития от 1885 г.

 

Автор:
Екип на НВИМ
Публикация:
01.09.2023 г. 12:33
Етикети:
празнична програмаНационален военноисторически музейНВИМ
детска занимателна игра
анимации
филмова прожекция
тематичен музеен тур
Ден на Съединението
Посетено:
426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37549-za-denya-na-saedinenieto-v-nvim-tematichen-muzeen-tur-filmova-prozhektsiya-animatsii-i-detska-zanimatelna-igra