Празници / фестивали

Издателство „Ерго“ на "Алея на книгата" - София

Пет нови книги и срещи с автори на издателството очакват читателите

Издателство „Ерго“ на "Алея на книгата" - София

Издателство „Ерго“ на "Алея на книгата" - София

4–10 септември 2023

Парк НДК, шатра № 44

Скъпи приятели и почитатели на книгите, заповядайте на щанда ни на "Алеята на книгата", където ще Ви зарадваме със специална панаирна отстъпка от 20% на всички наши издания на вече утвърдените и най-новите ни български и чуждестранни автори, подготвени с много любов и професионализъм. Не пропускайте и срещите с авторите ни, на които представяме най-новите им книги. Специално за Алеята на книгата сме Ви приготвили пет нови издания:

Книгата с есета „Ефектът на езерото“ от писателя и публициста Симеон Гаспаров: Някак неусетно човечеството се озова в епохата на илюзиите. Дори обективната действителност е изопачена от алгоритми и гримирана от предразсъдъци. За наше щастие все още съществуват рицари на истината като Симеон Гаспаров, които не спират да питат, търсят, чувстват, просвещават и творят. Неподправен хуманист и виртуозен автор, той притежава рядката способност да дарява без усилие гласа си на читателя. Гарантирам ви, че вие няма да прочетете тази книга – вие ще я вдишате като кислород. Всяка тема, докосната от майсторското му перо, ще ви обогати и ще ви помогне да откриете нови неочаквани пространства и пейзажи както извън себе си, така и в самите вас. Между тези две корици е това, от което в момента има нужда целият свят – светлина, човещина, истина, добрина… и онзи безценен кислород, от който се страхува епохата на илюзиите. Приятно дишане! (Иво Иванов)

Дебютната книга с разкази „Една и съща жена“ от Данила Райчева: Данила Райчева умее да разказва истории. Прави го със забележителен психологически усет и човешка топлота. Умее да пренася читателя  в сътворения от нея свят, защото ситуациите, създадени от нея и героите, с които ги населява, са част от нашия живот днес, в България. Силата ѝ е в автентичността и обичта, с която описва хората и им позволява да имат свой живот в творбите ѝ. Разказите на Данила Райчева  остават в духовния строй на читателя, помагат му да преодолее пропасти и го учат да лети към светлината и доброто. (Здравка Евтимова)

Пълното издание на сборника с есета и фрагменти „Хуан де Майрена“ от испанския мислител, поет и писател Антонио Мачадо: Главният герой на тази творба, всъщност мозайка от фрагменти, е измисленият поет и преподавател Хуан де Майрена, алтер его на Антонио Мачадо, който заедно с учениците си се отдава на размишления за обществото, изкуството, културата, литературата, фолклора, религията, вярата, философията, морала, историята, политиката – накратко, за човешкото и за божественото, както той сам казва, с елегантен жест изчерпвайки всички теми на занятията си по реторика и софистика. Подходът му е неподражаемо оригинален и често парадоксален. В разсъжденията му, примесени с хумор, ирония, скептицизъм, нерядко откриваме и меланхолия и печал, винаги уважение към другия и другостта, и искрена, но сложна любов към Испания и испанското: „Изпитвам голяма любов към Испания и имам напълно отрицателна идея за нея. Всичко испанско ме очарова и в същото време ме възмущава“.

Поетичен том с избрани стихотворения „Светлопис“ от българския поет Здравко Кисьов: В българската поезия Здравко Кисьов е от творците, чието присъствие след смъртта не утихва, а нараства. С годините поезията му не губи, а усилва своя звук. Дори за онези, които сме следили неговото богато творчество, сега то придобива особена тежест – вероятно защото го осъзнаваме в неговата цялост. Сборникът „Светлопис“ е сериозно, обхватно и безупречно съставено издание. Времето има нарастваща нужда от поезия с такава съвест и такава чувствителност. (Калин Донков)

Сборник с разкази „Книга против мигрена“ от Венелина Петкова: „Книга против мигрена“ съдържа 17 кратки разказа и концептуални авторски фотоилюстрации в импресионистичен стил, вдъхновени от реално съществуващи лица и житейски събития, повлияни от далекоизточната философия, от „потока на съзнанието“ в западната литература и до известна степен от литературното течение магически реализъм. Това е втората книга на Венелина Петкова след дебюта ѝ „Бели петна“ – хайку, хайбун и 50 авторски илюстрации с източен туш.

 

Книгите на издателството можете да намерите на адрес: https://store.ergobooks.eu/

 

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
31.08.2023 г. 16:29
Етикети:
Посетено:
874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37546-izdatelstvo-ergo-na-aleya-na-knigata-sofiya