Празници / фестивали

„Булминт“ отсече медал за първото издание на фестивала „Улица Станционна“

Медалът ще се предлага по време на събитието и всички приходи от него ще бъдат в подкрепа на Фондация „За нашите деца“

„Булминт“ отсече медал за първото издание на фестивала „Улица Станционна“

„Булминт“ отсече медал за първото издание на фестивала „Улица Станционна“

Специално за първото издание на Фестивала „Улица Станционна“ българският частен монетен двор „Булминт“ безвъзмездно създаде медал със същото име от мед с масивно златно покритие и в лимитиран тираж от 500 броя. Той ще се предлага в обект на фестивала по време на провеждането му – от 1 до 6 септември в Пловдив на ул. „Иван Вазов“ (бивша „Станционна“).

Освен незабравим спомен от събитието и предмет с колекционерска стойност, всички приходи от продажбите на медала ще бъдат реална финансова помощ за фондация „За Нашите Деца“ и работата на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“, част от Комплекса за ранно детско развитие на организацията в Пловдив.

Медалът е изработен от 20 г мед с покритие от чисто злато с проба 999.9, с диаметър 34 мм и висше качество на отсичане. Върху огледално гладката повърхност на аверса изпъква матово релефно изображение на логото на фестивала – класически парен локомотив, емблематичен за периода, в който е била построена първата модерна улица на Пловдив – „Станционна“.

На реверса е изобразена илюстрация на самата улица, базирана на архивно изображение от началото на XX век. Зад редицата чинари – все още млади и крехки в онзи период, се разкрива внушителната сграда на Военния клуб. Надписите „Улица Станционна” и „Пловдив” превръщат изделието в оригинален сувенир от фестивала, предлаган в тематична опаковка, която същевременно е и сертификат за произход и качество.

Идеята за благотворителната кауза е на организаторите на фестивала Симеон Илиев, Иван Неделев и Асен Христев и на мениджърския екип на „Булминт“ – инж. Пламен Запрянов и Владимир Спасов. Изборът на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив на Фондация „За Нашите Деца“ не е случаен. Фокусът на работа на Центъра е върху ранното детско развитие и обхваща деца на възраст от 0 до 7 години в риск от изоставяне или с проблеми в развитието от Пловдив и седем съседни общини. Развивайки дейността си на територията на Пловдив, двете страни, ангажирани с каузата, решават да насочат усилията си в помощ на най-уязвимите групи в общността.

Само за изминалата година специалистите в Центъра за обществена подкрепа са подкрепили близо 1 300 деца, родители и специалисти в града чрез предоставяне на комплексни интегрирани и социални услуги, за да могат децата да развият своя пълен потенциал. Екипът на фондацията в Пловдив подкрепя и семейства в затруднено положение, за да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

Фондация „За Нашите Деца“ работи в сътрудничество с местната власт, с бизнеса и местните общности, със звената от здравната, образователната и социалната система, за да осигурят най-добрата среда за развитие на децата в риск. Цялата палитра от дейности за децата и семействата е възможна, благодарение на подкрепата на дарители и съмишленици, които вярват, че инвестицията в ранно детско развитие има висока възвращаемост и е основополагаща за всяко едно съвременно общество. Приходите от продажбите на фестивалния медал „Улица Станционна“ ще бъдат насочени за осигуряване на работата в подкрепа на деца в риск от изоставяне и деца с трудности и проблеми в развитието, с които работи Фондация „За нашите деца“ в Пловдив и общините в региона.

 

ИСТОРИЯ НА УЛИЦА „СТАНЦИОННА“

Основите на улица „Станционна“ са положени през 70-те години на 19-и век. Тя е свързвала днешния център – тогавашните покрайнини на Пловдив, с железопътната станция. Именно тази нейна роля е дала и името й. През 2023 г. сградата на станцията празнува своя 150-и юбилей. Открита е на 6 юни 1873 г. на 2 километра извън пределите на населеното място като една от спирките по железопътна линия Цариград – Белово.

Постепенно местното градоустройство се развива, Пловдив се разраства и улица „Станционна” става дом на посолства, университети, училища, фабрики и, разбира се, и на Пловдивската народна библиотека, основана през 1879 г. Всяка сграда на тази улица е своеобразно произведение на изкуството и тя до ден днешен продължава да впечатлява с пищната си необарокова архитектура. През 1910 г. на улицата са засадени чинарите, които днес я обгръщат като тунел и пазят минувачите от жаркото лятно слънце.

През 1920 г. Иван Вазов посещава Пловдив по случай своята 70-а годишнина и 50-ия си творчески юбилей. В негова чест улица „Станционна” приема името му. Народната библиотека под тепетата, която и е втората по големина в страната, започва да носи името на писателя от 1950 г. Преименуването добавя ново измерение към нейния неповторим старинен чар.

 

ФЕСТИВАЛ „УЛИЦА СТАНЦИОННА“

Най-новият фестивал в Пловдив – „Улица Станционна“ е естествено продължение на празничното събитие под наслов #Заедно, осъществено с подкрепата на фондация „Пловдив 2019” и състояло се на същата локация на 5 и 6 септември 2021.

Още с първото си издание фестивалът цели да свърже уникалната атмосфера на настоящата улица „Иван Вазов“ със съвременния арт пейзаж и да разшири пределите на културното пространство в Пловдив по посока на „Тютюневия град“, като създаде условия за интелектуално и дигитално подкрепено събитие.

За пловдивчани и гости на града в периода 1 – 6 септември са предвидени разнообразни събития: 6-дневна музикална програма с изпълнители от няколко държави, изложение на ретро коли, концерти и пърформанси на ученици от пловдивски училища, презентиране на постижения на Технически университет – София, Филиал Пловдив, културни и образователни активности в партньорство с Национална библиотека „Иван Вазов", художествено творчество, представяне на книги, софтуерни и гейминг лекции.

За тези, които не могат да присъстват на мястото на събитието, е предвиден онлайн броудкаст на фестивала в реално време и телевизионно студио с включване на живо от фестивала.

_____

https://stationstreet.bg/

Автор:
Татяна Белева
Публикация:
30.08.2023 г. 12:41
Етикети:
благотворителна каузаПловдивФондация „За нашите деца“„Булминт“
фестивален медал
Фестивал „Улица Станционна“
Посетено:
626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37542-bulmint-otseche-medal-za-parvoto-izdanie-na-festivala-ulitsa-stantsionna