Празници / фестивали

"Аполония" 2023 среща публиката с уникални изложби на български фотографи и художници

На 28 август ще бъде открита изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“

"Аполония" 2023 среща публиката с уникални изложби на български фотографи и художници

За 39-и път Созопол ще се превърне в столица на изкуството в България. Тазгодишното издание на Празници на изкуствата "Аполония" ще зарадва любителите на изкуството с вдъхновяващите изложби „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“ с изумителни фотографии, представяне на творби от дипломирани студенти на Националната художествена академия и изложението на селектирани плакати „Жените и международно триенале на сценичния плакат“. Всяка изложба може да бъде разгледана в Художествената галерия в Созопол през целия период на "Аполония", а пълната програма с всички интересни събития на фестивала може да бъде разгледана на сайта – https://apollonia.bg/.

На 28 август от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“. Почитателите на фотографията ще могат да разгледат снимките на Лоте Михайлова, които показват женската чувствителност и представят обикновеното по необикновен начин, до 5 септември. Творчеството ѝ е отличено с 44 награди от национални и международни фотоизложби. На Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. тя получава Голямата награда за филмова фотография и Първа награда за филмова рекламна фотография. Билети за изложбата са достъпни в мрежата на Eventim.

Селектирана, специално за "Аполония", изложбата „Жените и международно триенале на сценичния плакат“ ще отбележи постиженията на 22 съвременни български и световни творци на плакати от последните три десетилетия. Триеналето се е утвърдило като едно от най-успешните международни изложения в сферата на графичния дизайн  с фокус върху сценичния плакат.

Изложба на дипломираните от Национална художествена академия ще даде изява на творбите на млади таланти също на 28 август от 18:00 часа. Вече 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна и изкуствознанието.

"Аполония" 2023 за поредна година ще събере на едно място изкуство, театър, музика и кино и ще превърне Созопол в културен център. Редица концерти, спектакли и други вълнуващи събития ще озарят морския град от 28 август до 5 септември. Цялата програма е налична в официалния сайт – https://apollonia.bg/, а билетите за събитията са достъпни в мрежата на Eventim.

Празници на изкуствата "Аполония" 2023 се провеждат с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция „Фокус“, Burgas24, списание 8, Черноморски фар.

 

За "Аполония":

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

............................................

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/ 

На Facebook страницата на фестивала:
https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

И на Instagram страницата на фестивала:

https://www.instagram.com/apolloniabg/

 

Билети за Фестивала може да закупите от тук:
https://www.eventim.bg/bg/artist/praznici-na-izkustbata-apoloni-2023-462/profile.html

 

Автор:
Публикация:
16.08.2023 г. 13:09
Посетено:
399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37495-apoloniya-2023-sreshta-publikata-s-unikalni-izlozhbi-na-balgarski-fotografi-i-hudozhnitsi