Празници / фестивали

„Шоу на звездите“ от Истанбул пристига на сцената на летния фестивал заедно с „Житената питка“

В края на седмицата във Велико Търново ще гостуват артисти от Истанбул и Бургас

„Шоу на звездите“ от Истанбул пристига на сцената на летния фестивал заедно с „Житената питка“: 2
"Шоу на звездите"
„Шоу на звездите“ от Истанбул пристига на сцената на летния фестивал заедно с „Житената питка“: 3
„Житената питка“

„Шоу на звездите“ от Истанбул пристига на сцената на летния фестивал заедно с „Житената питка“

 В края на седмицата на сцената на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” ще гостуват артисти от Истанбул и Бургас. Спектакълът „Шоу на звездите“ ще се играе на 11 август, петък, от 21,00 часа на сцена „Арт лято“ до Художествената галерия „Борис Денев” в парка „Асеневци“ във Велико Търново, а „Житената питка“ – на 12 август, събота, от 11,00 часа на същата сцена.

„Шоу на звездите“ е от репертоара на световноизвестния Куклен театър на Кемал Фатих Полат – Истанбул, Турция (Cemal Fatih Polat Karagöz Theater – Istanbul, Turkey). Постановката и куклите са дело на Кемал Фатих Полат. Спектакълът се реализира от неговия създател – Кемал Фатих Полат. Това е музикално шоу, подходящо както за деца, така и за възрастни. Готови ли сте за среща със световноизвестни звезди? Елвис Пресли, Лучано Павароти, Чарли Чаплин, Карлос Сантана, Луис Армстронг и други се представят на една сцена със своите уникални изпълнения. Но преди това предстои вашата среща с „Игра на сенки“ в традиционния турски театър и популярните по цял свят куклени персонажи Карагьоз и Хадживат.

  „Житената питка“ е спектакълът за съботния ден. Постановката е от репертоара на Държавния куклен театър – Бургас и е дело на Мая и Димитър Димитрови. Сценографията и куклите са на Наталия Гочева, а музиката – на Петко Т. Манчев. Участват Мадлен Чайлева и Калин Зафиров. В основата на спектакъла е идеята за хляба, представена с един по-различен и забавен поглед към приказката за палавата питка. Със своите приключения тя се опитва да намери своето място под слънцето. А с певческите си умения успява да приспи една Мечка, да разнежи Вълк и да въодушеви Лисица.

За почитателите на кукленото театрално изкуство  всеки ден от 10,00 до 18,00 часа в Художествената галерия „Борис Денев“ е отворена за посещение изложбата „25 години с куклите на Театър ВЕСЕЛ“. Артистичното събитие включва театрални кукли от спектаклите „Есенен парад“, „Пингвинчето Фраки“, „Рибарят и златната рибка“, „Цветна приказка“,  „Принцесата и граховото зърно“, „Приказка за Великден“, „Русалка“, „Телефон 112... Позвъни!“ и „Храбрият оловен войник“ на сценографите Анна Пулиева, Лидия Къркеланова, Стефка Кювлиева, Емелияна Тотева и Наталия Гочева.

А за зрителите на фестивала има и награди. За да участват в томболата на Смарт бейби, е необходимо да влязат в техния сайт www.smartbaby.bg и да се регистрират, като напишат 2 имена, имейл, телефон, а в полето „Населено място*“ да попълнят „Велико Търново“. Регистрацията е актуална за периода 9.08.2023 - 24.08.2023 вкл. Тегленето на печелившите ще бъде на 26.08.2023, преди закриването на фестивала.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Велико Търново. Форумът е част от календара на културните събития на Общината. При неблагоприятни атмосферни условия представленията ще се играят в театралния салон на читалище „Искра“ – партньор на фестивала. За допълнителна информация: 0878 790 549. Входът е свободен!

 

Автор:
Театър ВЕСЕЛ
Публикация:
09.08.2023 г. 15:47
Етикети:
„25 години с куклите на Театър ВЕСЕЛ“Международен театрален фестивал „Лято кукли и приятели”изложбаКуклен театър
Държавен куклен театър Бургас
„Шоу на звездите“
„Житената питка“
музикално шоу
Кемал Фатих Полат – Истанбул
Посетено:
342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37461-shou-na-zvezdite-ot-istanbul-pristiga-na-stsenata-na-letniya-festival-zaedno-s-zhitenata-pitka