Празници / фестивали

Фолклорният фестивал „Синия Дунав“ с участници от всички краища на България тази година

Ансамбъл „Филип Кутев“ ще бъде специален гост

За четвърта поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Той ще се проведе на 1, 2 и 3 септември в Крайдунавския парк на града. Организатори са Община Видин и Event Masters, а входът отново е свободен.

Събитието вече се превръща в една от традиционните културни прояви, които ни помагат да съхраним националния си облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на голяма сцена на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява мисията си - да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.

МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална разнообразна музикална програма с творчески работилници, хоротека за малки и големи, куклен театър, изложбени площи и активности.

През трите фестивални дни на Лятната сцена пред Художествена галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави и изпълнители от различни краища на България. Освен традиционния интерес от северозападния край, тази година има вече записали се участници и от Кюстендил, Пазарджик, Варна, Свищов и др. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия.

Вечерите са отредени за концерти на едни от най-популярните и обичани фолклорни имена у нас.

На 1 септември специален гост ще е талантливата Теодора. Пред публиката във Видин тя ще представи на живо песните от предстоящия си дебютен фолклорен албум. Атрактивната изпълнителка ще зарадва ценителите на народната ни музика с красиви македонски и странджански изпълнения.

На 2 септември любителите на фолклора ще се насладят на яркия спектакъл на един от стожерите на българските традиции - Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Със своята вече над 70-годишна история ансамбълът несъмнено ще поднесе запомняща се емоция и неподражаеми образци на българското фолклорно сценично изкуство.

На 3 септември харизматичната Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското фолклорно песенно изкуство, поднесено по един модерен и различен начин.

МФФ „Синия Дунав“ ви очаква за един традиционен и незабравим тридневен фолклорен празник!

_________

За допълнителна информация:

Валентина Ненова
pr@eventmasters.bg

 

 

Автор:
Валентина Ненова
Публикация:
08.08.2023 г. 11:29
Етикети:
фолклоризложбикуклен театъртворчески работилницимузикаконцертиВидинМеждународен фолклорен фестивал
Деси Добрева
Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“
„Синия Дунав“
Посетено:
228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37441-folklorniyat-festival-siniya-dunav-s-uchastnitsi-ot-vsichki-kraishta-na-balgariya-tazi-godina