Празници / фестивали

Броени часове до началото на десетото издание на фестивала RADAR във Варна

От 3 до 6 август ​RADAR празнува десетилетие с музиканти и визуални артисти от 7 държави

Броени часове до началото на десетото издание на фестивала RADAR във Варна

◊ RADAR FESTIVAL 2023

Броени часове до началото на десетото издание на фестивала RADAR във Варна

В самото начало, през 2014 година RADAR стартира като фестивал, без аналог на българската сцена. И така вече 10 години, RADAR продължава да предизвиква любопитството и да търси нестандартното, да се движи на границата на музикалните жанрове и изкуствата в търсене на една нова естетика. RADAR търси, открива и създава онези приятни мигове, които ни карат да затаяваме дъх.

Десетото издание на фестивала RADAR се очертава да бъде най-необикновеното досега. Представяйки изключителна селекция от международно признати музиканти и мултидисциплинарни артисти, фестивал RADAR обещава да завладее посетителите с поредица от незабравими изпълнения с джаз импровизации, фънк ритми, ню-соул вълни, брокън бийт музика, вибрации на експерименталната електроника и енергията на неокласическите композиции както никога досега.. 

От 3 до 6 август варненската публика ще се наслаждава на изкусителните изпълнения на струнен квартет North Sea, свежия полъх от EVDN, музикалното вълнение на испанския джаз пианист Сезар Латоре с кино-концерта към "ГЕНЕРАЛЪТ", и аудиовизуалното шоу на португалския пианист и визуален артист Диого Карисо.

На сцената ще гостуват и немският тромпетист и пианист Себастиан Студницки с проекта "MEMENTO", а също и барабанистът Ричард Спейвън заедно с хип-хоп вокалиста Тендайи. Завършващият акт ще поднесе безкомпромисната експериментална музика и аудио-визуални сетове на живо от Катерина Заволока, а.к.а Zavoloka.

В допълнение към вълнуващите изпълнения, съпътстващата програма, която започна на 21 юли и продължава през целия фестивал, ще представи редица събития, включително прожекции на концертни филми, уъркшопи, лекция, pop-up магазин и специална изложба, включваща емблематичните плакати от всяко издание от създаването му през 2014 г. досега. 

RADAR фестивал пренася музиката отвъд на емблематични места в град Варна, създавайки атмосфера, която ще накара публиката да се движи и забавлява през цялата фестивална програма. Официалното откриващо парти на 3 август ще се насладим на джаз-фънк-електроника край морето, в Кубо-Рибарски плаж. В следващите фестивални дни, основната програма ще продължи в Градска художествена галерия и в двора на Археологически музей. 

Съпътстващата програма ще предложи също разнообразие с две прожекции на кино концерти във Фестивален и конгресен център Варна, а откриването на изложба ще бъде отново на плажа в приятното пространство на Кубо Рибарски плаж.

Подробности и новини около фестивалната програма следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Предварителната продажба на билетите вече започна онлайн в официалния сайт на фестивала, а някои събития от съпътстващата програма са безплатни. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант - 2022”, Фонд Култура на Община Варна, Министерство на културата, Посолството на Федерална република Германия в България, Посолството на Нидерландия в България, Гьоте институт - България, Програма “Достъп" на Фондация "Арт Офис", Дентална клиника д-р Чаушев.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.08.2023 г. 12:26
Посетено:
281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37411-broeni-chasove-do-nachaloto-na-desetoto-izdanie-na-festivala-radar-vav-varna