Празници / фестивали

Грандиозен финал на фестивала, посветен на 210-годишнината от рождението на Рихард Вагнер

С романтичната опера „Летящият холандец" тържествено завърши Sofia Opera Wagner Festival

В продължение на три седмици, от 8 до 30 юли 2023, Софийската опера представи на публиката 7 заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата постановка на тетралогията „Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", „Валкюра", „Зигфрид" и „Залезът на боговете"), „Тристан и Изолда", „Парсифал" (всичките шест представления под диригентството на Константин Тринкс) бяха представени в залата на Софийската опера. Двата спектакъла на „Летящият холандец" събраха многобройна публика на лятната сцена „Музи на водата" - езерото Панчарево.

Над 5000 зрители с интерес проследиха едни от най-трудните произведения на Вагнер. Със своя фестивал Софийската опера се превърна в притегателен център за почитатели на Рихард Вагнер от цял свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България бурно аплодираха всеки един спектакъл.

На всички спектакли присъстваха музикални критици и журналисти от най-престижните издания за опера в света, които вече започнаха да публикуват своите  рецензии. Общото мнение е, че този фестивал е с изключително художествено ниво, невероятен празник за почитателите на Рихард Вагнер и забележителен акцент в честванията по целия свят на 210-та годишнина от рождението на немския гений. Критиците отбелязват, че Пламен Карталов прави фантастичен прочит на Вагнеровите опери и представя на публиката изумителна продукция.

Снощи (30.07.) сцената на езерното огледало бе залята от възторга на стотиците зрители, дошли да съпреживеят историята на „Летящият холандец".

В ролята на моряка Даланд специално участие взе камерзенгерът на Виенската опера и световно признат артист Курт Ридъл. Като Холандеца фантастично се представи румънският баритон Йонуц Паску, блестящата Радостина Николаева бе Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъти ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари бяха Даниел Острецов и Александрина Стоянова.

Росен Гергов, специално пристигнал от Виена, дирижира оркестъра и хора на Софийската опера. Режисьор на зашеметяващата постановка, чиято премиера бе миналата година, е Пламен Карталов.

Гост на последния спектакъл от Вагнеровия фестивал бе и министър-председателят на България акад. Николай Денков. След представлението той се срещна с артистите на сцената и поздрави Пламен Карталов за грандиозното събитие.

Вагнеровият фестивал, който намери достойно място в културната карта на света, вече е история.

Смелостта и дързостта на акад. Карталов да представи седем Вагнерови заглавия с почти изцяло български певчески състав се увенча с триумф. През всичките вечери на фестивала огромни аплодисменти и признание получиха всички солисти, диригенти, оркестър, хор и балет, асистент-режисьори и помощник-режисьори, всички художествени ателиета, технически служби и администрацията на Софийската опера.

Автор:
Софийска опера и балет
Публикация:
31.07.2023 г. 13:41
Посетено:
247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37404-grandiozen-final-na-festivala-posveten-na-210-godishninata-ot-rozhdenieto-na-rihard-vagner