Празници / фестивали

Любими автори и хиляди заглавия представя "Алея на книгата" Варна 2023

Най-мащабното книжно изложение извън София ще бъде официално открито на 28 юли от 11:00 часа на Литературната сцена до слънчевия часовник в Морската градина

"АЛЕЯ НА КНИГАТА" - ВАРНА 2023

Тази година "Алея на книгата" във Варна предлага още по-богата културна програма, множество премиери на книги, срещи с автори и музикална програма. Събитието, организирано от Асоциация "Българска книга" в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна и хотел "Черно море", стартира  официално на 28 юли 2023 г. (петък) от 11:00 часа на жълтата шатра до слънчевия часовник в морската градина. 

Освен председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева и представители на общината, на официалната церемония ще присъстват и представители на райони, експерти по културата, духовното развитие, образованието, младежките дейности, много общественици, читатели и автори, сред които ще бъде и Теодора Димова. 

Ивета Тодорова от ансамбъл "Сребърни звънчета" ще поздрави присъстващите с песента "Обич моя", Катерина Колева от хор "Българче" ще изпее "Велко си Рада залюби", а Лара Атакан ще изпълни за финал песента "Илюзия". И трите деца са от школи на Общински детски комплекс - Варна. 

Тази година 20-те бели шатри ще пратят в сърцето на морската столица близо 60 издателства, които ще представят най-новите си книги и ще срещнат читателите със своите автори: Теодора Димова, Петя Александрова, Миглена Хаджипенчева и Явор Перфанов, Елена Владова, Силвия Валентино и илюстраторката Лада Янкова, Тодора Радева, Стелиян Анастасов, Анжелина Бъчварова, Ивелина Радионова, Сара Нович, Даниела Паскова, Емануил А. Видински, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Слав Хр. Караславов, Петър Чухов, Радослав Бимбалов, Раиса Салита Роуз, Иван Станков, Моузес Налока, Събина Георгиева, Ивелина Радионова, Симона Стоева, Христо Танев, Искра Урумова, д-р Мартин Димитров, Сияна Янева и др.

През десетте дни на литературния празник известни хора ще четат на децата в рамките на националната #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е стимулиране на интереса към книгите и четенето сред подрастващите. Ще има научни дискусии и специализирани събития за хора в неравностойно положение. 

За пореден път "Алея на книгата" ще подкрепи акция по кръводаряване, като предостави на варненския Център по трансфузионна хематология книги - подарък за всички, които решат да дарят кръв по време на книжното събитие от 28 юли до 6 август.

"Алея на книгата" - Варна се осъществява от Асоциация „Българска книга" в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, хотел "Черно море" и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и продължава от 28 юли до 6 август. 

Следете събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/BookAlleyBulgaria
 

◊ КУЛТУРНА ПРОГРАМА

• 28 юли (петък)

11:00 - Литературен кът:

Официално откриване на „Алея на книгата“ – Варна 2023

18:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата „Стихчета за мишчета и въртоглави крави“ на Петя Александрова. Представя издателство „Ина“.

19:00 - Литературен кът:

Представяне на „Не ви познавам“ и „Молитва за Украйна“ от Теодора Димова.

Ще имате възможността да се срещнете и да поговорите с обичаната българска писателка! Модератор на събитието ще бъде уважаваният журналист, филолог и радиоводещ Виолета Тончева.

Своеобразно продължение на многократно награждавания роман „Поразените“, „Не ви познавам“ стана едно от най-чаканите заглавия на годината – майсторска история за паметта и съпротивата на духа срещу терора на времето. А сборникът с публицистични текстове „Молитва за Украйна“ се превърна в истинска хроника на болката, проследявайки най-опасния конфликт в съвременния свят – войната в Украйна. Представя издателство „Сиела“.

 

•  29 юли (събота)

10:00 - Литературен кът:

Представяне на „Думите цъфтят през всички сезони” от Миглена Хаджипенчева и Явор Перфанов. Книгата е разделена на четири сезона, като всеки от тях е с различен цвят на страниците. Включени са произведения, писани по картини и популярни песни.

17:00 - Литературен кът:

Елена Владова с новата й книга „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ с притурка - вестник „Крайморска среща“. Представя Десислава Неделчева в среща разговор с автора.

18:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата „Ала-бала-ница“ от авторката Силвия Валентино и илюстраторката Лада Янкова. Представя издателство „Ентусиаст“.

19:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата „Едно възможно начало“ от Тодора Радева Представя издателство ICU.

 

•  30 юли (неделя)

17:00 - Литературен кът:

Представяне на книгите „Пролет в Исландия“ и „Далечен допир“ от Стелиян Анастасов. Представя издателство „Стено“.

18:00 - Литературен кът:

Представяне на романаПисмо от тамагочи“ на Анжелина Бъчварова, носител на награда „Южна пролет“. Представя издателство „Рива“.

19:00 - Литературен кът:

Среща с Ивелина Радионова: Любовта в творчеството на писателката („Алтъна“, „Обич“, „До Боянския майстор“). Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите с възраждането на изконните български ценности и духовност. Представя издателство „Персей“.

 

•  31 юли (понеделник)

18:00 - Литературен кът:

Опознайте света на глухите и жестовия език с романа „Честно казано“ от Сара Нович - със специалното участие на представители на РО на глухите - Варна.. Представя издателство „Лемур“.

19:00 - Литературен кът:

Даниела Паскова представя „За глътка въздух“ - роман за трудния живот, трудната любов и жестоката борба за онова, малкото щастие, което винаги шепти или чука тихо на вратата ти. Трудно е да го чуеш, понякога е невъзможно да го усетиш, но никога не спираш да го търсиш. Представя издателство „Книги за всички“.

19:00 - Арт салон на Радио Варна – БНР:

Представяне на романа „Дом за начинаещи“ от Емануил А. Видински.

„Да се завърнеш в дома на начинаещите години не е никак лесно начинание. Лицата често са избледнели, а стаите – обгърнати в паяжини. Но точно някъде там, в ъглите, се крие ключът на живота ни, който ще отваря всички залостени впоследствие врати. В романа си Емануил А. Видински сякаш прави точно това: завръща се към мястото, където е бил някога, за да открие мястото, където е днес. „Дом за начинаещи“ е „образователен роман“ в традицията на Гьотевия „Вилхелм Майстер“. Роман, в който спомените ни учат как да продължим“. Димитър Кенаров
Представят Димитър Кенаров и ИК „Жанет 45“

 

•  1 август (вторник)

18:00 - Литературен кът:

Среща с Мария Касимова-Моасе и представяне на книгата „Записки от Шато Лакрот: Резиденция: „Злокучане“

„Моят баща, актьорът, казваше, че е по-трудно да разсмееш някого, отколкото да го разплачеш. Животът ми показа, че е точно така. Тази история е моят поклон към божественото умение на човечеството да се смее“. Мария Касимова-Моасе
Представя издателство „Колибри“

18:30 - БНР – Радио Варна:

Представяне на „Диктатори, трактори и други приключения“ от Димитър Кенаров. С думи за книгата: Иван Ланджев

„В тези увлекателни репортажни разкази светът е едновременно познат и непознат. Димитър Кенаров има умението да слуша, без да съди, да бъде свой сред чужди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот почти на всяка цена. Неговите места са места, където литературата не наднича често. В тези „периферии“ се разиграват драмите на нашето време. Като всеки вещ пътешественик, Кенаров носи космополитността и интелекта си с лекота. Вярвам, че тази книга ще разшири разбирането на българския читател за това какво може да бъде литературата, както и журналистиката“. Капка Касабова
Представя ИК „Жанет 45“

18:30 - БНР – Радио Варна:

Представяне на „За неизбежната случайност“ от Иван Ланджев
С думи за книгата: Димитър Кенаров

„Какво събира в една книга Мохамед Али, Бродски, Майлс Дейвис, Толстой, Одън, един горски лесничей… Колко случайност и мълнии може да понесе човек? Как живяхме последните години и можем ли вече да разкажем тази залостеност в собствените стаи? Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант“. - Георги Господинов
Представя ИК „Жанет 45“

19:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата "Азбука на търпението" от Марин Бояджиев.
Представя издателство „Ина“.

 

•  2 август (сряда)

18:00 - Литературен кът:

Представяне на „Бунтът на Белгуните“ от майстора на историческия роман Слав Хр. Караславов („И се възвисиха Асеновци“, „Солунските братя“). Книгата разказва за въстанието на Асен и Петър, за механизмите на властта и интригите във византийския императорски двор. Книгата ще бъде представена от сина на автора – Христо Караславов. Представя ИК „Персей“.

19:00 - Малък Арт - салон на “Радио Варна” – БНР:

Представяне на „Тишината е спяща красавица“ от Петър Чухов
С думи за книгата: Георги Венин.

„Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака между думите. И в същото време там, където в мрака и абсурда на живота проблясва спасителна светлина – любовна, слънчева или от нощна лампа, все едно. Много зряла книга, превеждаща ни през смъртта и любовта хладнокръвно и топлокръвно едновременно“. - Георги Господинов. Представя издателство „Жанет 45“

 

•  3 август (четвъртък)

18:00 - Арт - салон на “Радио Варна” - БНР:

„Културното наследство на българите – знание, артефакти, писменост”

Среща-дискусия с български учени и писатели за най-новите исторически
факти и изследвания на нашата история.
Издателство „Атеа“ представя нови книги на историческа тема.

19:00 - Литературен кът:

Представяне на романа „Екстазис“ от Радослав Бимбалов. Острото перо на рекламиста, писател и общественик се завръща с пълна сила в хипнотичния роман „Екстазис“! Сред страниците му ви очаква нова доза от плътната поетична проза на Бимбалов, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в мощните си прозрения за съвременния свят. Представя издателство „Сиела“.

 

•  4 август (петък)

18:00 - Литературен кът:

Литературна среща с Раиса Салита Роуз и представяне на книгата „Любов от всеки поглед“ на издателство „Библиотека България“. 

18:30 - Арт салон на “Радио Варна“ - БНР:

Представяне на книгата „Късна смърт“ от Иван Станков.
Представя ИК „Хермес“.

18:30 - шатра № 2:

Среща с автограф от Искра Урумова на щанда на издателство “Сиела”.

 

19:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата “ПОВЕЧЕ" от Моузес Налока.

Ще имате шанса да се запознаете лично с автора и да чуете от първо лице разказа му за житейските приключения и предизвикателства, които вдъхновяват написването на книгата. Моузес ще открехне вратата към темата за ограничаващите убеждения, които са сред основните източници на нашите проблеми и ще предложи подходи за справяне с тях. Ще сподели също и някои НЛП техники, които можете да приложите в ежедневието си, за да подобрите качеството на живота си. Представя издателство „Кибеа“.

 

•  5 август (събота)

10:00 - Литературен кът:

Четене на новата детска книга „Дузина понички. Запознайте се с щедрата мечка Луана и нейните приятели, научете важни уроци за споделянето и приятелството. Ще прочетем книжката заедно с нейния преводач и издател Събина Георгиева от варненското издателство “Меченосец". Ще завършим със забавни творчески занимания за децата. Представя издателство „Меченосец“.

16:00 – 21:00 - шатра № 4:

Книга с автограф: Популярната писателка Ивелина Радионова („Алтъна“, „Обич“, „До Боянския майстор“) ще дава автографи на шатрата на издателите си от „Персей.“

18:00 - Литературен кът:

Представяне на сборника „Български исторически четения 2023“.
Представя издателство „Андари“.

18:30 - шатра № 2:

Среща с автограф от Симона Стоева на щанда на издателство “Сиела”.

19:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата „Азът на българите“ от Христо Танев.
Представя издателство „Хелиопол“.

20:00 - Литературен кът:

Представяне на книгата „Япония във Втората световна война“ с нейния автор д-р Мартин Димитров, специалист по история на Източна Азия. Представя издателство „Милениум“.

 

•  6 август (неделя)

18:00 - Литературен кът:

Среща-дискусия на литературен клуб „Орбита“ и представяне на новата стихосбирка на поетесата Сияна Янева.

 

◊ УЧАСТНИЦИ В „АЛЕЯ НА КНИГАТА“ – ВАРНА 2023

Списък на издателствата по азбучен ред

· Апостроф – шатра 18
· Асеневци – шатра 17
· Атеа – шатра 4

· Бард – шатра 3
· Букохолик – шатра 8
· Българска история – 14

· Варненски издателства – шатра 1

· Дамян Яков – шатра 11

· Емас – шатра 10
· Ентусиаст – шатра 18
· Ера – шатра 7
· Ерове – шатра 16

· Жанет 45 – шатра 12
· Жануа’98 – шатра 6
· Жар-Жанет Аргирова – шатра 6

· Изида – шатра 4
· Ина – шатра 19
· Инле – шатра 16
· Инфодар – шатра 5

· Кибеа – шатра 6
· Клевър бук – шатра 6
· Клет България – шатра 8
· Колибри – шатра 14
· Кръгозор – шатра 5

· Лемур – шатра 11
· Лира принт – шатра 13

· Мармот – шатра 11
· Милениум – шатра 11
· Мусагена – шатра 20

· Пан – шатра 18
· Парадокс – шатра 12
· Персей – шатра 4
· Посоки – шатра 4
· Пощенска кутия за приказки – шатра 12

· Ракета – шатра 16
· Рива – шатра 10
· Робертино – шатра 20

· Сиела – шатра 2

· Таймлайнс – шатра 19
· Труд – шатра 18

· Унискорп – шатра 7

· Фют – шатра 9

· Хартиен свят – шатра 20
· Хелиопол – шатра 19
· Хермес – шатра 2

· AMG Publishing – шатра 5
· Artline Studios – 15

· Carrot – 19

· Fox book café – шатра 13

· ICU – шатра 15

· kostenurko.com – шатра 16

· Pro Book – шатра 15

 

Автор:
Анелия Скримова, Асоциация „Българска книга“
Публикация:
27.07.2023 г. 15:42
Посетено:
1654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37388-lyubimi-avtori-i-hilyadi-zaglaviya-predstavya-aleya-na-knigata-varna-2023