Празници / фестивали

XVIII Международен панаир на традиционните занаяти

1-3 септември 2023, Музей „Етър“ - Габрово

XVIII Международен панаир на традиционните занаяти

Петима изявени артисти-занаятчии демонстрират уменията си в инициативата АртЗона по време на Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“

Между 1 и 3 септември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник-Колчовия хан на музей „Етър“ в Габрово се провежда инициативата АртЗона в рамките на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти, организиран ежегодно на територията на музей „Етър“ с подкрепата на община Габрово и Министерството на културата.

Целта на АртЗона е да популяризира занаятчийската култура, като избрани майстори демонстрират на живо пред публика своя отличителен почерк в модерното приложение на традиционните занаятчийски техники. Посетителите могат да наблюдават уменията, да си купят готово изделие и дори да получат първите си уроци в даден занаят.

В тазгодишното си издание АртЗона посреща първия български лулар, привнесъл занаята от Чехия, Георги Тодоров-Гец, който запознава публиката със спецификите при изработката на двуделни лули. Лютиерът-иноватор Деян Денчев пък демонстрира тънкости при изработката на гъдулки. Авторската си техника показва създателката на арт кукли от естествени материали Мария Асенова, а майсторът плъстар Светлана Кампс разкрива тайните на сухо и мокро плъстене. Петър Бубев, творецът на оригами портфейли от кожа, демонстрира финиш и специфично сгъване.

Участниците са поканени от българските посланици на международната мрежа за занаятчииХомо Фабер“ – визуалният артист и професионален фотограф Росина Пенчева и музей „Етър“ в лицето на неговия главен уредник в отдел „Занаяти“ Росица Бинева. Подборът е направен на базата на 11-те критерии за изключителност на фондация „Микеланджело“ – автентичност, иновация, интерпретация, компетентност, креативност, майсторство, обучение, оригиналност, талант, територия и традиция.

Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей „Етър“ и Росина Пенчева покрай нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти.

На 2 септември в рамките на АртЗона проектът „Ръчно сътворено“ ще бъде представен от неговия автор. През лятото на 2022 г. тя запечатва моменти от посещения на работилници на шестима майстори на редки занаяти и ги представя под формата на фотодневник с текстове за занаятчиите.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден. Проектът изследва и връзката между занаятите и устойчивия начин на живот, търси каква е мотивацията на най-младите автори.

Четирима от петимата герои на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ могат да бъдат видяни на живо и в рамките на Международния панаир на традиционните занаяти.  

Повече детайли за АртЗона и панаира на занаятите ще откриете на страницата на събитието в интернет fair.etar.bg

Дейността на едноименната организация на Росина Пенчева е съфинансирана по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“.

------------

Георги Тодоров-Гец – двуделни лули от бриар
Ръчно сътворено, уеб сайт, Facebook

Георги Тодоров-Гец е първият майстор у нас на двуделни лули от бриар. С помощта на специално създадено собствено оборудване той изработва изцяло авторски модели. Благодарение на вплетените бижутерски техники и модерни материали има отчетлив индивидуален стил.

Деян Денчев – гъдулки
Ръчно сътворено, Facebook

Деян Денчев е потомствен гъдулар и майстор-лютиер, който свири още на тъпан и на клавири. Изработва своя подобрена версия на класическата българска гъдулка, използвайки традиционни за занаята умения и материали. Шесткратен победител в надпревара между майстори на гъдулки.

Mария Асенова – кукли от естествени материали
уеб сайт, Instagram, Facebook, YouTube

Мария Асенова сътворява арт кукли от естествени материали – вълна и памук, като използва техниката за иглонабиване и плъстене на вълна. Създава кукли вече близо 10 години, като рисува, шие и прилага всички останали свои умения и интереси, развити през годините.

Светлана Кампс – плъстени изделия
уеб сайт, Instagram

Светлана Кампс е майстор-плъстар, изработващ предмети от бита – килими, юрти, юртени чанти, ботуши със свила и вълна, киргизки ширдак. Прилага стари техники на работа с вълнената нишка. Тя преде, плъсти и тъче, изследвайки и позовавайки се на запазени образци от културното ни наследство.

Петър Бубев – оригами портфейли от кожа
Homo Faber, Instagram, Facebook

Вдъхновен от японските оригами портфейли от хартия, Петър Бубев създава кожени портфейли, визитници, калъфи за телефон и клъчове. Изработва ги от едно парче кожа по свой дизайн само чрез сглобяване и сгъване – без лепене, шиене или метални елементи.

Автор:
Мая Иванова
Публикация:
26.08.2023 г. 11:17
Етикети:
Светлана КампсГаброво
Петър Бубев
Mария Асенова
Деян Денчев
Георги Тодоров-Гец
XVIII Международен панаир на традиционните занаяти
АртЗона
Посетено:
667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37376-xviii-mezhdunaroden-panair-na-traditsionnite-zanayati