Празници / фестивали

С балета „Лебедово езеро“ започва фестивалът „Музи на водата“ 2023

Четвъртото издание на празника на Панчаревското езеро започва на 14 юли и ще продължи до 27 август

С балета „Лебедово езеро“ започва фестивалът „Музи на водата“ 2023

С балета „Лебедово езеро“ започва фестивалът „Музи на водата“

Това е третият фестивал, който Софийската опера и балет е подготвила за своята публика. Преди месец започна „Опера в парка“. От 8 юли се представят спектаклите посветени на Рихард Вагнер. Сега е ред на четвъртото издание на празника на Панчаревското езеро, който започва на 14 юли и ще продължи до 27 август. В програмата му са още балетите „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус, „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон, „Кармен сюита“ на Бизе-Щедрин и „Болеро“ на Морис Равел. Предвидени са два спектакъла на „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер, а за финал през август ще се играе мюзикълът „Мама миа“ на Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Фестивала ще открият двама обичани солисти на балетната трупа – Марта Петкова като Одета/Одилия и Никола Хаджитанев – принц Зигфрид. След това те ще се редуват с Катерина Петрова и Цецо Иванов. Боряна Петрова и Емил Йорданов. Фредерико Пинто, Румен Бонев и Кристиан Манев ще претворят образа на Ротбарт.

Премиерата на балета „Лебедово езеро“ в Софийската опера е на 5 февруари 1937 г. с хореография на Лидия Вълева. Дирижира Венедикт Бобчевски, художник е Пенчо Георгиев. Първи изпълнители на ролите са Елена Воронова като Одета, Нина Кираджиева – Одилия, принц Зигфрид е Анастас Петров, а Ротбарт е Георги Бесарабов – артист в Народния театър.
Нова постановка прави Анастас Петров на 10 февруари 1956 г. На пулта е Емил Караманов, а художници са Асен Попов и Ана Хаджимишева.

На 11 февруари 1967 г. Олег Дановски създава нова продукция на балета. Оркестъра дирижира Недялко Недялков, а художник е Йон Ипсер.
Настоящата постановка на Софийската опера е по хореографията на Петипа-Иванов в редакцията на Олег Дановски от 1996 г. Дановски работи с диригента Борис Спасов и художника Иван Савов. Премиерата е на 14 юни.

„Лебедово езеро е за мен дълъг блян на принц Зигфрид. Този, подхранван от романтични четива, които възвеличават желанието му за безкрайност, отказват го от реалността на властта и брака, наложени му от възпитателя и майка му. За да избегне мрачната участ, която му се готви, внася в живота си образа на езерото, това „другаде“, към което се стреми. В главата му се ражда идеализирана любов със забраната, която представлява. Но когато мечтата изчезва, разумът на принца не може да го преживее“, смята  Рудолф Нуреев, който е сред хореографите поставяли балета.

Световната премиера на „Лебедово езеро“ е на 4 март 1877 г. в Болшой театър в Москва. Постановката е разочароваща и се играят едва четиридесет и едно представления. Мариус Петипа си спомня, че не е приел този факт и е помолил директора на Имперския театър Иван Всеволожски да му позволи да постави балета в Санкт Петербург.
„Той се съгласи и започнахме да работим по Чайковски. Така „Лебедово езеро“ постигна огромен успех“. Но минава време преди прочутият хореограф да напише това. През 1893 г. умира композиторът, а Петипа е толкова шокиран, че оставя Лев Иванов да довърши работата. На 15 януари 1895 в Мариинския театър е премиерата. Петипа създава хореографията за първо и трето действие, а Иванов за второ и четвърто.

Пиерина Леняни е първата изпълнителка на Одета/Одилия, а Павел Гердт принц Зигфрид във версията на Петипа и Иванов, която се използва като основа за следващи преработки. Сред тях могат да бъдат цитирани тези на Агрипина Ваганова, Михаил Фокин, Николай Сергеев, Серж Лифар, Владимир Бурмейстер, Фьодор Лопухов, Юрий Григорович, Рудолф Нуреев, Матс Ек, Матю Борн, Александър Екман, до най-новите авангардни виждания, като тези на Раду Покликтару.

 

Автор:
Софийска опера и балет
Публикация:
13.07.2023 г. 14:09
Етикети:
Никола ХаджитаневМарта ПетковафестивалСофийска опера и балет
балет „Лебедово езеро“
„Музи на водата“
Посетено:
590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37311-s-baleta-lebedovo-ezero-zapochva-festivalat-muzi-na-vodata-2023