Празници / фестивали

Десетилетие в иновативното изкуство отбелязва фестивалът 180°

За своята 10-годишнина фестивалът за иновативно изкуство 180° акостира на няколко локации в София, заедно с артисти от над десет държави

Десетилетие в иновативното изкуство отбелязва фестивалът 180°

Десетилетие в иновативното изкуство отбелязва фестивалът 180°

Юбилейното издание на фестивала за иновативно изкуство 180° ще се проведе между 21 и 28 юли в София и ще отбележи десетилетие на артистични процеси, значими колаборации, създаване на общности и разчупване на обичайните очаквания.

За своята кръгла годишнина фестивалът за иновативно изкуство 180° акостира на няколко локации в София заедно с артисти от над десет държави, сред които България, Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия. Програмата на юбилейното издание е обещаваща и изпълнена с големи имена в сферата на експерименталните музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс. Входът за събитията е свободен.

Артистичните пърформанси започват на 21 юли в „Топлоцентрала“, където публиката може да гледа и чуе EXISTINCT – завладяващ спектакъл с участието на Ансамбъл Модерн (Германия), една от водещите формации за съвременна музика, театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия) и артистичния екип на 180° – Александър Хаджиев и Михаела Добрева. Заедно те разработват необикновен пърформанс, който има своята световна премиера през март 2023 г. в рамките на поредицата от концерти на Ансамбъл Модерн Checkpoint. Сега, за пръв път българската публика има възможност да се присъедини към преживяването, като се впусне в изследване на съвместното съществуване на минало, настояще и бъдеще и прескочи всякакви музикални граници. Вечерта продължава с откриващо фестивално парти отново в „Топлоцентрала“.

В дните от 24 до 28 юли фестивалът готви силна поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които се обединяват в три творчески екипа, за да представят интерпретациите си върху абстрактната тема, зададена от организаторите на фестивала: 42. Сред участниците в десетото издание на 180° са композиторът Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна музика с електроника, саунд арт, видео инсталация и пърформанс; хореографката Сара Бизока (Италия), победителка в конкурса Premio Roma (2022) за видео танц с "binAria"; турската виолончелистка Елиф Димли с многобройни изяви като солист с различни оркестри; и художникът Михаил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале през 2022 г. с проекта „Ето къде си“.

Част от програмата на фестивала са още работилниците за креативност за ученици от училищата по изкуствата, Лабораторията за импровизации на 180° под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), за която до 18 юли могат да кандидатстват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с Гьоте-институт България (27 юли).

Всичко това следва да подгрее публиката достатъчно добре за последната фестивална вечер (28 юли), когато по традиция се представят финалистите в конкурса за късометражен ням филм Videomotion, които ще бъдат озвучени от музикантите на 180° чрез импровизация на живо, а победителят ще бъде избран чрез гласуване от публиката и ще получи награда в размер на 300 лв. Всички желаещи да участват в конкурса за късометражен ням филм на 180° могат да изпратят видеата си тук.

Вече 10 години едно абстрактно и доста далечно от традиционните посоки на изкуството събитие успява да се задържи и етаблира не само в културния календар на столицата, но и се позиционира на картата на европейската културна сцена“, разказва за развитието на фестивала 180° артистичният му директор Александър Хаджиев.

* * *

Подробна информация за юбилейната програма и участниците в десетото издание 180°: 180-degrees.org, facebook.com/180degreesfest и @180degreesfest.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Столична община, като част от Календара на културните събития за 2023 г. и програма „Култура”, Национален фонд „Култура“, Гьоте-институт България, Италиански Културен Институт в София и Европейски фестивален фонд за изгряващи артисти – EFFEA.

------

Фестивалната визия за 2023 г. е дело на дизайнера Ясен Згуровски | Instagram: @julieta_intergalactica

Автор:
Симона Ганева
Публикация:
11.07.2023 г. 16:39
Посетено:
369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37305-desetiletie-v-inovativnoto-izkustvo-otbelyazva-festivalat-180