Празници / фестивали

Пътуващият фестивал Music Art Tabor гостува в гр. Лом

Music Art Tabor представя музика, кино и творчески работилници за деца от ромската общност

Пътуващият фестивал Music Art Tabor гостува в гр. Лом

От 10 до 12 юли в Лом ще гостува пътуващият фестивал Music Art Tabor, който в рамките на няколко месеца ще представи музиканти и артисти от България и Норвегия в четири малки населени места в България - с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), гр. Лом и с. Долни Цибър и с. Осиковица (община Правец).

Целта е чрез изкуство, култура, спорт и занаяти да се подобри достъпа до култура на ромските общности в малки населени места в България. През следващите месеци ще бъдат представени комбинация от различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.

Началото на проекта беше поставено в София, в кварталите "Орландовци" и "Факултета", а следващата спирка на Music Art Tabor ще бъде в гр. Лом и с. Долни Цибър, където в продължение на три дни ще бъдат организирани творчески работилници по рисуване и музика за деца от ромската общност. На 10 юли от 19:30 ч. в Амфитеатъра в гр. Лом ще се състои концерт на открито, в който заедно ще музицират норвежкият джаз музикант и акордеонист Бьорн Петер Тосе (Bjørn-Petter Tøsse), който се вдъхновява от българския фолклор, заедно с известните български джаз изпълнители Росен Захариев - Роко - саксофон, Борислав Петров - барабани и Ивайло Риков – синтезатор. На финала DJ Yveso ще миксира сесия с дигитална визуализация и 3D мапинг.

На 11 юли от 19:30 ч. пред читалище "СЪБУЖДАНЕ-1899" в кв. "Младеново" ще бъде организиран концерт с местни музиканти и гостите от Music Art Tabor. На финала отново ще има DJ сесия с дигитална визуализация и 3D мапинг със съвременните артисти Анна Бачева и Елина Иванова.

И в двата дни партньорите по проекта от Кинематограф.бг ще прожектират филмите „Отивам в Италия“ с режисьор и сценарист Ивайло Марков, „Отчупване“ с режисьор и сценарист Силвия Чернева, „Chupan Chupai“ на Factory Fifteen и „Книга за xората“ с режисьор и сценарист Владислав Лаков.

На 12 юли децата от с. Долни Цибър ще могат да участват в творчески работилници по рисуване, музика и дигитална визуализация от 9:30 - 12.00 ч.

Всички събития се осъществяват със съдействието на Община Лом и са част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Пълната програма може да видите тук:

https://www.facebook.com/events/585015980382458/

https://www.facebook.com/events/2400294123509532

***

За повече информация, следете сайта и Фейсбук страницата на проекта:

https://www.facebook.com/musicarttabor

https://musicarttabor.com/program-2023/

 

 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
10.07.2023 г. 11:34
Посетено:
498
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37296-patuvashtiyat-festival-music-art-tabor-gostuva-v-gr-lom