Празници / фестивали

От 6 до 9 юли 2023 г. в Смолян ще се проведе третото издание на фестивала за международно документално кино Родопи Филм Фест (RIFE)

Тазгодишната тема, която обединява 50-те филма от селекцията е „На лов за боклук!“

От 6 до 9 юли 2023 г. в Смолян ще се проведе третото издание на фестивала за международно документално кино Родопи Филм Фест (RIFE)

RIFE 2023: „На лов за боклук!“
Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE)

6 - 9 юли 2023 г., Смолян

Откриване: 6 юли, четвъртък, 19:00 ч. 

Амфитеатъра пред библиотека „Николай Вранчев“
ул. „Полковник Дичо Петров“ 7,
Смолян, 4700

За трета поредна година Гьоте-институт България подкрепя осъществяването на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) в Смолян. Като съорганизатор на фестивала, екипът на културната програма на института, Ви кани на официалното откриване – тази седмица, 6-и юли, от 19:00 часа в амфитеатъра пред библиотеката в Смолян.

Между 6 - 9 юли RIFE 2023 ще представи над 50 заглавия от България и света, а входът е свободен. Откриването на фестивала ще представи филма „Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Продукцията разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. Създаден е във вълнуващ стил на документално есе и отличен с Наградата на публиката на Berlinale Panorama през 2022 година.

Тази година RIFE ще протече под мотото „На лов за боклук!“ – важна тема, която не бива да продължаваме да подценяваме. Изданието ще предложи по-задълбочено разбиране по темата за проблема с боклука, чрез заглавия в програмата си, съдържащи факти, които липсват в новинарските репортажи или социалните медии.

В рамките на фестивала през големия екран ще преминат разнообразни истории от цял свят, а основен фокус ще бъде зелената инициатива на фестивала, която освен  филмови заглавия по темата, предлага и активности за почистване на отпадъци в района на новия център на Община Смолян. Приканваме гостите на фестивала да се включат в реализирането на инициативата, по която работим заедно с екипа на Общината.

Програмен фокус

„Течения към Севера“ на Стефен Кронес е заглавие на един от конкурсните филми, което не бива да пропускате. Филмът се заминава с проблема за отпадъците като проследява пътя на пластмасови бутилки хвърлени в река Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди.

„На лов за боклук“ на режисьорa Филип Фенвик e заглавие от конкурсната късометражна програма, което се превърна в мото на предстоящото издание на  Третия Международен Документален Родопи Филм Фест.

Изданието ще представи три конкурсни програми, в които ще видим късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми с актуални теми от всички точки на света. Вижте пълната програма на фестивала ТУК.

Документалните разкази ще представят на зрителите истории, уловени от цялата широта на нашата планета – истински факти за правата на жените, мъжете, животните и природата. Ще преминем през вечните теми за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, професиите и изкуството.

Във фокуса на фестивала ще бъдат страните Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите премиерни документални филми между които можем да очакваме „Моето име е щастие“ на Айше Топрак и Ник Рийд, „Кралицата на порното“ на Валери Контакос, “Самотни дъбове” на Фабиана Фрагале, Килиян Кюхендал и Йенс Мюлхоф.

Българското представяне ще включи заглавията „Нямаш място в нашия град” на Николай Стефанов – филм спечелил множество международни и национални награди. Още един от важните документални филми за тази година е „Една провинциална болница” на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, а историята ще ни отведе в едно Ковид отделение в страната ни по време на пандемията.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори. 

Програмата на третото издание на RIFE ще се разгърне на две прекрасни локации – в кино Арена Смолян и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“. Фестивалът предлага не само кино, но и повод за разходка до една живописна локация по времето на летния сезон. Организаторите ви съветват да запазите предварително места за нощувки в град Смолян, тъй като те бързо се изчерпват.

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, и партньор Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - гр. Смолян. 

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.  

Още за предстоящия Фестивал: https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37210-treti-mezhdunaroden-dokumentalen-rodopi-film-fest-rife-6-9-yuli-2023-grad-smolyan 

Автор:
Калина Иванова
Публикация:
03.07.2023 г. 19:53
Етикети:
Гьоте-институт БългарияСмолян
РБ „Николай Вранчев“
кино Арена Смолян
RIFE 2023: „На лов за боклук!“
Международен Документален Родопи Филм Фест
Посетено:
341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37259-ot-6-do-9-yuli-2023-g-v-smolyan-shte-se-provede-tretoto-izdanie-na-festivala-za-mezhdunarodno-dokumentalno-kino-rodopi-film-fest-rife