Празници / фестивали

Международен музикален фестивал “Варненско лято” 2023

Най-дълголетният български фестивал започва на сцената на Драматичен театър - Варна, с изпълнения на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна със солист Ромен Лельо под палката на именития български диригент Иван Кожухаров

Международен музикален фестивал “Варненско лято” 2023

Международен музикален фестивал “Варненско лято” 2023

Утре вечер на Основна сцена на Драматичния театър - Варна, ще бъде официално открито издание 2023 на първия и най-дълголетен фестивал в България - Mеждународният музикален фестивал „Варненско лято“.

Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, който само преди година отпразнува своя 75-годишен юбилей, ще свири под палката на големия български диригент Иван Кожухаров, възпитаник на Арвид и Марис Янсонс в консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт-Петербург, която завършва като първенец на випуска, един от победителите в конкурса на фондация „Херберт фон Караян“ (1979) и носител на Голямата награда на името на Барток (1980), дългогодишен главен диригент на Бургаския симфоничен оркестър и опера, като успоредно гостува и на Президентския оркестър в Анкара и Prima la musica в Белгия. Той ще дирижира разнообразна програма, която по традиция започва с Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и продължава с бляскавия и изключително труден концерт за тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян.

Солист е Ромен Лельо - ярък представител на френската тромпетна школа, вдъхновил много композитори да създават нови произведения за тромпет, инструменталист с богат репертоар и впечатляваща дискография, чест солист на водещите френски оркестри и фестивали. Варненската публика аплодира Ромен Лельо на фестивала през 2019 с неговия ансамбъл Convergences. Финалът ще е за ключовата и до голяма степен автобиографична Четвъртата симфония на Пьотр Илич Чайковски.

Още за концерта: https://www.facebook.com/events/689913946153484

Билети: https://fccvarna.bg/

 

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център -  Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта:

www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
23.06.2023 г. 15:54
Етикети:
откриванеИван КожухаровтромпетДържавна опера Варна
Ромен Лельо
Симфоничният оркестър
Международен музикален фестивал “Варненско лято” 2023
Посетено:
428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37223-mezhdunaroden-muzikalen-festival-varnensko-lyato-2023