Празници / фестивали

Трети Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) 6 – 9 юли 2023, град Смолян

Програмата на фестивала включва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят

Трети Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) 6 – 9 юли 2023, град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала включва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.

Официалнoто откриване на фестивала е на 6 юли от 19:00 часа, в амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев”, където ще бъде представена премиерата на „Любов, дойчмарки и смърт“, филм на германския режисьор Джем Кая. След прожекцията всички зрители са поканени на концерт на основателката на група Rosenquarzexpress Илияна Бешкова.

В рамките на тридневна състезателна програма от 6 до 9 юли ще бъде представена актуална селекция от документални филми с вдъхновяващи теми. Входът е свободен.

Основен фокус на изданието е екологията и опазването на биоразнообразието. Зрителите могат да очакват отлична филмова селекция – истински факти за правата на жените, мъжете, животните, природата и екосистемата ни. Ще преминем през вечните теми за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, професиите и изкуството. Мотото на изданието е „На лов за боклук“, вдъхновено от филма на режисьорa Филип Фенвик, чието заглавие ще видим в конкурсната програма на фестивала.

7 юли е изцяло посветен на екологична тема, в която зрителите могат да очакват поредица истории, като „Илюзия за изобилието“ на режисьорите Ерика Гонзалес Рамирес и Матийо Литаер. Филмът е разказ за глобалната надпревара в борбата за защита на природата и насрещния корпоративнен и правителствен тормоз.
 „Triple F“ на режисьорката Симона Теохарова е друг зелен документален филм, отразяващ разнообразието на активизма. Обръщаме внимание и на бразилския „8 Милиарда: всички сме отговорни“ на режисьорското трио Андреа Флорес Урушима, Сезар Шунди Ивамизу и Нелсън Као. В програмата ще видим важни заглавия като „Мил поздрав от антропоцена“ на Лукас Акерман, “Самотни дъбове” на Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал, Йенс Мюлхоф, „Течения към Севера“ на Стефен Кронес.

Документалните разкази ще представят и няколко истории, посветени на животинското царство – очаквайте в програмата „Викът на Какадуто “ на режисьорите Тим Браун и Майкъл Портуей; „Изгубеният дракон“ на Алекс Споерндли и Тобиас Шрайнер; „Тяло към рога“ на Венсан Бенедети-Икарт и Иполит Буркхарт-Улен; „Без“ на Лука Папич и „Догументъри“ на Илина Перянова.

Лентата “Черните мамби” на Лена Карбе ще ни въведе в света на първите жени рейнджърки в Африка, чиято не лека мисия е да опазват Голямата петорка от животни.

На 8 юли каним всички зрители и гости на града да се включат в реализирането на зелената инициатива на фестивала за почистване на отпадъците в района на новия център на Община Смолян, по която работим заедно с екипа на Общината.

Във фокуса на фестивала ще бъдат страните Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите премиерни документални филми, между които можем да очакваме „Моето име е щастие“ на Айше Топрак и Ник Рийд и „Кралицата на порното“ на Валери Контакос - с тази прожекция фестивалът ще бъде закрит. Специална изненада за публиката в Смолян ще бъде срещата с екипа на това многоочаквано заглавие.  

Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито в международния пълнометражен конкурс са Мира Сталева – част от екипа на София Филм Фест и член на Европейската филмова академия, Луц Пенерт, писател и режисьор от Германия, както и Сибел Текин - активист и документален режисьор от Турция.

Късометражният и среднометражен конкурс ще бъде журиран от Петя Накова – документален режисьор и писател, Янис Колозис – режисьор от Гърция, Енсар Алтай – режисьор от Турция.

Специални гости на фестивала ще бъдат Селим Йълдъз – режисьор на турския филм “Монолог” и Йенс Мюлхоф, един от тримата режисьори на прекрасната документалистика “Самотни дъбове”.

От България ще гостуват екипите на “Една провинциална болница”, “Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и “Моят Чичо Любен” на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки. Публиката може да очаква още интересни международни гости и съпътстващи фестивални събития.

На 9 юли, след награждаването на филмите, ще се състои концерт на открито. Атрактивната етно пънк рок формация ZhilMore Sextet ще свири в амфитеатралното пространство в културния комплекс на Смолян.

Фестивалът ще се проведе на две прекрасни локации – в кино Арена Смолян и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев“.

Фестивалът предлага не само кино, но и повод за разходка до една живописна локация по времето на летния сезон. Организаторите ви съветват да запазите предварително места за нощувки в град Смолян, тъй като те бързо се изчерпват.

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, партньор е и Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - гр. Смолян. 

Пълната програма на RIFE по дни, часове и локации е тук: https://rife.bg/bg/

Подробна информация с фестивални акценти можете да следите на сайта (https://rife.bg/bg/   ), както и в социалните мрежи (https://www.facebook.com/rhodopefilmfest).Автор:
Михаела Люцканова
Публикация:
23.06.2023 г. 09:39
Етикети:
Петя НаковаСмолян
Илияна Бешкова
ZhilMore Sextet
Енсар Алтай
Янис Колозис
Сибел Текин
Луц Пенерт
Мира Сталева
„На лов за боклук“
Трети Международен Документален Родопи Филм Фест
Посетено:
457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37210-treti-mezhdunaroden-dokumentalen-rodopi-film-fest-rife-6-9-yuli-2023-grad-smolyan