Празници / фестивали

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” - на сцената в курортния комплекс "Боровец" от 4 до 9 август

Шест фестивални вечери и богата програма с участието на изпълнители от България и чужбина

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” - на сцената в курортния комплекс "Боровец" от 4 до 9 август

◊ ПОКАНА

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” – на сцената в курортния комплекс "Боровец" от 4 до 9 август 2023

Като в колело на късмета се завъртя програмата на летните джаз фестивали, три от тях дори са по едно и също време в началото на август - но това е красиво съперничество в името на изкуството.

Защо да изберем Международен джаз фестивал „д-р Емил Илиев” от 4 до 9 август в "Боровец"? Има причина да бъде предпочетен и тя  се нарича любов. С невероятна отдаденост д-р Татяна Илиева съхранява и  продължава делото на съпруга си д-р Емил Илиев. Тя  отстоява със сърце и душа създадения в Банско преди повече от четвърт век уникален фестивал, с красивата мечта да надмине Монтрьо.

От миналата година с подкрепата на гостоприемната Община Самоков фестивалът  продължава своето развитие на сцената на курортен комплекс Боровец – по традиция некомерсиален, с безплатни концерти, с помощта на дарители и медийни партньори: БТА, БНТ, БНР и много други. Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

След успешното миналогодишно начало, когато дори проливен дъжд не спря танцуващото множество, в  предстоящата програма има изненади:                    
Фестивалът ще бъде не пет, а шест дни

На сцената ще се изявяват не по две, а по три групи

Водещи - освен познатите Борис Панкин (режисьор) и Николай Захариев (радиожурналист) - за настроението на гостите ще се погрижат артистичната дъщеря на д-р Емил Илиев и д-р Татяна Илиева – Лилия Илиева, както и многообещаващият пианист Светлозар Димитров, десетокласник от Американския колеж.

Химн на фестивала е написал композиторът Ангел Котев.

Награда на името на д-р Емил Илиев ще се връчва в три категории:  за млад джаз изпълнител, за оркестри и групи, и за международен изпълнител или международни групи).

Специален гост на фестивала ще бъде писателят Георги Господинов – читателите ще се срещнат с него на 5 август в Художествената галерия на Самоков

• След трите концерта, фестивалните вечери ще продължат с джем сешън.

• С обновена и обогатена програма ще бъде проведена лятната Джаз академия за деца. Виолета Ангелова ще бъде учителя по джаз тази година. Малките участници в академията ще получат подаръци и сертификати.

 Откриването е на 4 август  в 19.00 часа и по традиция тази чест има Бигбенд Благоевград и солистите Христина Кацарска и Мариана Костова – България. Моментът е специален – бигбендът тази година празнува своята 30-годишнина! И на неговия юбилей специален гост ще бъде Жаклин Таракчи - победителка в “Гласът на България” от 2022 г. Тя се появи в „България търси талант” през 2012 г. като малка чаровница, която вече е  признат талант и възторжената публика я очаква.  

Следва Михаил Йосифов & Новините в джаза  - с участието на Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски, които ще представят най-новия проект и дебютния албум на състава „Първа емисия“, изпълнен с много латино ритми.

За разтърсващ финал на първата  фестивална вечер се готви Манал Ей Фейтури и V.S.O.P. (Варна суинг оркестра проджект) – Великобритания и България. Британката ще посвети съвместното си концертно изпълнение с V.S.O.P на Уитни Хюстън с изпълнение на песните от филма „Бодигард”. Любопитно е, че тя е с арабско-руски и китайски корени, има изяви като актриса, режисьорът Валери Милев я кани за „Код червено”, смята че България е „нейното място”, участвала е в X Factor, а в шоуто на Ники Кънчев, на Цитиридис, виждаме една откровена, слънчева, палава, емоционална и влюбена в красотата на живота артистична личност с харизма и завладяващ чар. Някой беше написал – сцената й отива!

И това е само началото - 4 август, в ден първи, пред всеизвестния хотел „Рила”! 

Изненадите предстоят – ден подир ден!

 

Автор:
Галина Рулева
Публикация:
22.07.2023 г. 11:43
Етикети:
Георги ГосподиновфестивалмузикаБоровец
Община Самоков
Манал Ей Фейтури
д-р Татяна Илиева
Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев”
Посетено:
483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37206-mezhdunarodniyat-dzhaz-festival-d-r-emil-iliev-na-stsenata-v-kurortniya-kompleks-borovets-ot-4-do-9-avgust