Празници / фестивали

Десето издание на Фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”, Варна 2023

От 22 юни до 2 август близо 90 художници от 8 страни ще представят свои творби в Градската художествена галерия на Варна и в още 9 галерии в морския град

◊ "АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО" ВАРНА 2023

Десето издание на Фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”, Варна 2023

На 22 юни в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ще бъде началото на дългоочакваното Десето издание на “Август в изкуството”. Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е създаден като концепция и реализиран за първи път през 2000 г. във Варна. Той е замислен като мащабно представяне на съвременните процеси във визуалните изкуства, толерантно към стиловите различия в тях.

В реализираните досега 9 издания на фестивала той е представял в рамките на 40 дни около 100 от доказаните български художници заедно с поканени чуждестранни автори в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани в 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна. С тази своя структура и преди всичко с качеството на участниците, фестивалът се утвърди като най-мащабния и значим форум у нас в сферата на визуалните изкуства.

След 8-годишно прекъсване 10-ото издание на Фестивала ще се проведе от 22 юни до 2 август 2023 г. благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ . В него е предвидено да участват 88 утвърдени български художници от различни поколения и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Румъния, Турция.

В Градската художествена галерия - Варна, която е партньор в проекта, ще бъде представена мащабна ретроспективна изложба на художника с изключително творческо присъствие в съвременното българско изкуство Милко Божков - живопис, графика и рисунка. Тази практика е включена в концепцията на форума от самото начало. Представяни са изложби на Жорж Папазов, Генко Генков, Меркадо, Ванко Урумов. В Градската художествена галерия ще бъде разположена фестивалната експозиция на 68 художници с произведения в областта на живописта, скулптурата, художествените обекти, фотографията, художествените инсталации, видеоарта и концептуалното изкуство.

В програмата на фестивала се предвиждат изложби в още 9 галерии – Експозиционна зала “Ателие Георги Велчев” към Художествен музей „Георги Велчев“ (филиал на ГХГ-Варна), Галерия 8, Галерия “A&G Art Meeting”, Галерия “ЮКА”, Галерия “Тереза Зиковска”, Галерия “САБ”, Галерия “Папийон”, Галерия “Ларго”, Пространство за култура “ReBonkers”.

От първото си издание Фестивалът „Август в изкуството“ обединява галерии и културни пространства в града, за да даде сцена на съвременното изкуство, да представи най-ярките му постижения и актуални тенденции.

„Август в изкуството“ 2023 ще протече под мотото “Истина и симулация”. Това е продължение на традицията всяко издание да има свой слоган, който да придава концептуален и визуален характер на представеното – Конфликти/Диалози  2002, Пътища/Енигми 2004, Природно/Човешко 2006, Локално/Глобално 2008, Голямата вълна 2010, Илюзии и модели 2012, Класично/Съвременно 2014. Понятията “Истина и симулация” са много актуални в живота на съвременното общество, както и в природата на изкуството днес. Около тях се завихрят спорове и конфликти, промени и движения в художественото изразяване, протичат преоценки и преосмисляне в естетическото съзнание.

И 10-ото издание на фестивала ще се стреми да представи цялото многообразие на съвременното изкуство като визуален език, средства, материи и технологии. Ще има живопис, пластика, инсталации, обекти, видеоарт, фотография, концептуално изкуство. Освен класиците на съвременното визуално изразяване, ще бъдат представени и немалко млади художници, към което фестивалът „Август в изкуството“ има особено отношение и внимание. Критериите за участие в този форум са свързани изцяло с доказаната креативна способност, високия професионализъм на визуалното изразяване, яркото съвременно мислене и новаторското художествено интерпретиране.

Освен изложбите, в програмата на фестивала е включена дискусия с участниците и аудитория от ценители с основна тема – „Истина и симулация в съвременното изкуство“. Ще бъдат проведени и 3 презентации на тема „Животът на „Август в изкуството“ с участието на куратори на фестивала и представяне  на визуален материал от минали издания пред публика от художници и ценители. Ще се проведе и традиционният „Музикален салон“, който винаги е бил кратък, но важен елемент от празничната атмосфера на форума.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Куратор на 10-ото издание на Фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е изкуствоведът Румен Серафимов, а организатор на събитието е Фондация „Август в изкуството“. Партньори на 10-ото издание на „Август в изкуството“ са Градска художествена галерия - Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров. Медийни партньори на фестивала са  БНР - Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.

 

Още за Фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” открийте тук: https://www.facebook.com/AugustInArtVarna

Последвайте ни във Facebook, за да научавате всички подробности за събитията в рамките на фестивала.

Екип на “Август в изкуството”

Снимки - архив на фестивала.

Фотограф Александър Николов

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
17.06.2023 г. 15:09
Посетено:
715
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37177-deseto-izdanie-na-festivala-na-vizualnite-izkustva-avgust-v-izkustvoto-varna-2023