Празници / фестивали

„Драма и политика“ в третото издание на New Stages Southeast

За трета година Гьоте-институт организира фестивала New Stages Southeast, който поставя акцент върху нова драматургия на автори от региона на Югоизточна Европа

„Драма и политика“ в третото издание на New Stages Southeast

NEW STAGES SOUTHEAST

Фестивал за нова драматургия

12 – 18 юни 2023 г.

Локации:

• Гьоте-институт България,
ул. „Будапеща“ 1, София

• Народен театър „Иван Вазов“
ул. „Дякон Игнатий“ 5,
зала „Север“,
зала „Апостол Карамитев“

• РЦСИ „Топлоцентрала“
ул. „Емил Берсински“ 5, София

• Кино „Одеон“
бул. „Патриарх Евтимий“ 1, София

 

За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивал в рамките на регионалния си проект за нова драматургия New Stages Southeast. Настоящото издание, под надслов Драма и политика“, в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“, „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“, РЦСИ „Топлоцентрала“ и кино „Одеон“, ще се проведе между 12 и 18 юни на четири локации в София.

Програмата включва различни тематични дискусии с участието на режисьори, културолози и театроведи, сценични четения от платформата Eurodram  / ПроТекст 12 на нови преводни пиеси по текстове на Иван Вирипаев, Неда Неждана и Елизе Вилк, драматургична акция за рециклиране на пиеси, както и кинопрожекция на филма „Новото евангелие“ на известния театрален режисьор Мило Рау.

Сред участниците в петте дискусии, организирани в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“, ще бъдат: Явор Гърдев, Явор Сидеров, доц. Жана Попова, Валентина Георгиева, проф. Николай Йорданов, д-р Петър Денчев, Мария Спирова, проф. Виолета Дечева, д-р Светла Бенева и др. А в единия от дните предстои и музика на живо от мултиинструменталиста Илко Биров.

Темата на фестивала е избрана в локалния контекст на непрекъснати избори, в чийто водовъртеж от страсти и обвинения политиката и драмата са взаимносвързани.

Динамиката на социалните събития и съпътстващият сюжет често биват описвани през драматургичното, например като „пиеса на абсурда“. От една страна на театралните сцени по-скоро липсва политическа и социално ангажирана нова драматургия, която да отразява актуалната проблематика, а от друга зрителите съпреживяват ежедневно политическата драма от новините. На този фон медиите проследяват изострените отношения между творци и институции. Всичко това дава повод за публичен дебат върху сложните взаимовръзки между политиката и сцената през различни перспективи.

Събитията се случват като част от проекта New Stages Southeast на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, а самата идея за инициативата се заражда в София през 2021 г. През първите две години бяха проведени драматургични работилници в седем различни държави в региона. В резултат на това през април тази година беше представена селекция на част от завършените пиеси в театъра в Оберхаузен, а през месец май проектът беше представен и на фестивала Theatertreffen в Берлин.

Официални партньори и домакини на фестивала са Гьоте-институт, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“, кино „Одеон“. Други партньори: „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“.

 

Разгледайте пълната седемдневна програма на фестивала ТУК

Към инициативата излиза и специална брошура с материали по темата. А тук може да си припомните как протече и миналогодишното издание на фестивала в София.

Всички събития, с изключение на кинопрожекцията и сценичните четения, са са вход свободен.

 

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
09.06.2023 г. 12:35
Посетено:
335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37109-drama-i-politika-v-tretoto-izdanie-na-new-stages-southeast