Празници / фестивали

Дефиле на оркестрите

54. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" 2023

Дефиле на оркестрите

◊ ДЕФИЛЕ НА ОРКЕСТРИТЕ

Очаквайте на софийските сцени оркестрите, избрани за тазгодишния фестивал "Софийски музикални седмици"

Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и набъбва. Ето, че си имаме вече интернационален Фестивален оркестър с първи концерт в залата на НМА под диригентството на Христо Павлов на 30 май с произведения на Александър Раскатов, Гия Канчели, Елгар, Венцислав Мицов. Посветен е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, а солист ще бъде пианистката Анна Леви.

„Камерата Орфика“ към НБУ под палката на Найден Тодоров участва в откриването на фестивала на 23 май със солисти Марио Хосен, Людмил Ангелов, Марта Потулска и Лиляна Кехайова – стилен концерт с Моцартова музика.

„Софийски солисти“ са с традиционните два концерта  - на 28 май с диригент Пламен Джуров, Николай и Минчо Минчеви представят в Зала „България“ цигулките на лауреата на Световния конкурс за лютиери Владимир Тилев, а на 21 юни във Военния клуб новият ръководител на ансамбъла Константин Добройков и виолончелистът Александър Димитров представят предизвикателни творби на Стравински-Уолфиш и Петерис Васкс.

Тази година на 27 май мощно се присъединява Сливенският симфоничен оркестър по повод 90-ата си годишнина, под  диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на Първия международен певчески конкурс на името на Камен Чанев.

70 години на Плевенската филхармония също ще бъде чествана в Зала „България“ на 5 юни със забележителния формат „Гергов и синове“, който събира на една сцена именития ни диригент и тримата му сина като солисти.

На 16 юни Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и солисти Маргарита Илиева - пиано, Атанас Кръстев - виолончело, Вълчан Вълчанов - обой, Недялко Недялков – кавал за пореден път е с премиери на Георги Андреев, Асен Аврамов, Прокофиев, Лазар Николов.

Следва на 23 юни Симфониета Шумен с диригент Калина Василева и солисти Емелина Горчева-Димова и Георги Черкин – пиано, Мирослав Димов – маримба, също е с премиера от солистката и творби от Веселин Стоянов и Рахманинов.

Истински чудеса правят Русенската филхармония и нейния главен диригент Димитър Косев в мисията си да стимулират млади композитори да пишат за оркестъра – след огромния успех миналата година ни очаква още един енергизиращ концерт с цели 10 български премиери!

А в края на фестивала на 28 юни е поредното гостуване на Павел Балев и Варненската филхармония, този път с фантастичната концертмайсторка на Виенската филхармония Албена Данаилова в програма с автори Големинов, Владигеров и Брукнер. Началото и края на фестивала са рамкирани от Софийската филхармония.

* * *

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.

Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация

 Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
29.05.2023 г. 13:14
Етикети:
Посетено:
272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37031-defile-na-orkestrite