Празници / фестивали

Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици"

Владимир Кираджиев дирижира Симфоничния галаконцерт на 27 май от 19 ч. в Зала "България"

Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 1
Симфоничен оркестър Сливен
Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 2
Владимир Кираджиев
Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 3
Иля Сквирский, Анле Гоу и Кудайберген Абилдин
Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 4
Иля Сквирский
Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 5
Кудайберген Абилдин
Симфоничен оркестър Сливен - 90-ти юбилеен сезон 2022/2023 на Фестивала "Софийски музикални седмици": 6
Анле Гоу

Симфоничният оркестър Сливен ще отбележи своя 90-ти сезон 2022/2023 на 27 май от 19:00 ч. в Зала „България“ с бляскав Симфоничен галаконцерт под палката на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на първото издание на Международния конкурс за тенори  “Гласът на Камен Чанев" 2022 – Иля Сквирский, Кудайберген Абилдин и Анле Гоу.

Галаконцертът започва с почит към паметта на съоснователя и вдъхновител на оркестъра Мишо Тодоров. Юбилейният концерт на сливенските симфоници ще поведе едно друго лице от по-новата история на сливенската опера и симфоничен оркестър – носителят на „Кристална лира ’2015“ за най-добър диригент Владимир Кираджиев, професор по оперно дирижиране във Виена.

В празничната програма участва задочно и трети драгоценен образ от музикалната история на Сливен – Камен Чанев, с изпълнения на трима тенори – лауреати на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“.

Иля Сквирский е лауреат на множество конкурси като Международния конкурс за млади певци “Елена Образцова”, Санкт Петербург (2016), Международния  конкурс „Bella voce“, Москва (2017), Международния конкурс за млади певци на Мария Максакова, “Астрахан” (2016 г.), Международния конкурс за млади певци на Сергей Лемешев, Москва (2015 г.), печели и ГРАН-ПРИ на Международния конкурс за млади певци на Александър Даргомижски, Тула (2015 г.).  

През 2022 г. прави дебюта си като Родолфо на сцената на Schlosstheater Schönbrunn Виена, под ръководството на Хедър Тан. През същата година става и носител на първа награда и на специалната награда на оперната прима Красимира Стоянова в Международния конкурс за млади тенори “Гласът на Камен” – Пловдив, България. 

Кудайберген Абилдин е роден в Казахстан и от сезон 2022/2023 е част от ансамбъла на Франкфуртската опера, където дебютира като Тамино (Die Zauberflöte). С ролите на Чайковски Лукаш (Магьосницата) и Ленски (Евгений Онегин) той представя нови дебюти. 

Започва образованието си в Колежа по изкуствата в Караганда, след това учи в Казахския национален университет по изкуствата в Астана и преминава в Консерваторията в Маастрихт през 2018 г. за магистърска степен. Съвсем наскоро той завършва обучението си в университета Моцартеум в Залцбург. 

Репертоарът му включва роли като Неморино (L’Elisir d’amore), Камий дьо Росийон (Веселата вдовица), Родолфо (La Bohème) и Алфредо (La traviata). 

Победител е в голям брой международни певчески конкурси, включително наскоро Goldene Viktoria 2022 на XI Kонкурс за класическо пеене DEBUT, удостоен с наградата Eva Randová и получава дипломи на конкурсите Rita Gorr в Гент, “Елена Образцова“ в Санкт Петербург и “Гласът на Камен“ в Пловдив. 

Като участник в множество майсторски класове, Кудайберген Абилдин е работил с артисти като Сергей Лейферкус, Петер Дворски, Ева Рандова, Лариса Дядкова, Татяна Смелекова и Барбара Хавеман. Изявява се на концертния подиум в Холандия, Чехия, Белгия и Русия.

Анле Гоу е роден в Китай, но живее и работи във Виена, Австрия. Носител е на внушително количество награди от международни конкурси като XXVI Международен вокален конкурс “Феручо Талиавини“, Международния музикален конкурс „Space-U“ - Южна Корея, „Fiorenza Cossotto International Voice Festival“ и „Гласът на Камен“ - Пловдив, България.

Завършва оперния факултет на Университета за музика и изкуства на Виена. Зад гърба си има роли като Ернесто („Дон Паскуале“, Доницети), Дон Курцио („Сватбата на Фигаро“, Моцарт), Мавра („Мавра“, Стравински) Лизандер („Сън в лятна нощ“, Бритън) Пасторът („Орфей“, Монтеверди) Дон Октавио („Дон Жуан“, Моцарт), Линдоро („Италианката в Алжир“, Росини) и много други.


В програмата на концерта:

Мишо Тодоров (1890-1967)
“Българска рапсодия“

Едвард Григ (1843-1907) 
Сюита „Peer Gynt“ No.1

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.05.2023 г. 17:25
Етикети:
Мишо ТодоровКудайберген АбилдинВладимир КираджиевконцертСимфоничен оркестър Сливен
Анле Гоу
Иля Сквирский
конкурс за тенори  “Гласът на Камен Чанев"
Фестивал "Софийски музикални седмици"
Посетено:
459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37010-simfonichen-orkestar-sliven-90-ti-yubileen-sezon-2022-2023-na-festivala-sofiyski-muzikalni-sedmitsi