Празници / фестивали

Новият форум БУНА във Варна става най-големият фестивал за съвременно визуално изкуство у нас

Програмата включва 29 изложби и намеси в градска среда, смели инсталации, които провокират размисли и граждански позиции

Новият форум БУНА във Варна става най-големият фестивал за съвременно визуално изкуство у нас

Новият форум БУНА във Варна става най-големият фестивал за съвременно визуално изкуство у нас

Между 24-28 май във Варна ще се проведе най-големият фестивал за съвременно визуално изкуство в страната БУНА. Още с първото си пилотно издание тази година, събитието се превръща в представителен фестивал на съвременната визуална сцена у нас с участието на над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна. За БУНА Варна посреща общността на съвременните визуални изкуства у нас именно в морската столица, която е родно място на съвременното изкуство в България още през 80-те, когато първи местни артисти творят в ателиетата на стария завод Вулкан. Форумът е организиран от Сдружение Таляна и пространството ReBonkers под патронажа на кмета на град Варна г-н Иван Портних.

Програмата на БУНА включва 29 изложби и намеси в градска среда, сред които има много смели инсталации, които провокират размисли и граждански позиции. Планираните акции показват как изкуството има силата да трансформира заобикалящата ни среда. Оттам идва и вдъхновението на организаторите за името на събитието — защото буните разбиват вълните и променят брега.

Собствено съдържание за БУНА са подготвили повече от 100 съвременни артисти от България и света. В 5-те дни на фестивала ще протекат 62 събития, дискусии, лекции, намеси, пърформанси и изложби, разположени основно в творческия квартал на Варна – Таляна, но и в партньорските пространства, като Градска галерия Борис Георгиев, Варна, ReBonekrs, и стъкления куб на БНР Варна.

Някои от акцентите в програмата се обединяват около основните послания и ценности на новия форум:

СМЕЛОСТ

Българският съвременен артист с успешна кариера в България и Европа Александър Вълчев отправя своето смело послание, като опакова цяла сграда в Таляна с велпапе. От години Александър Вълчев изследва тази тривиална вещ – кашона, в своите изложби и инсталации. Заложената геометрия, ежедневността на обекта и провокацията да превръщаш обикновени неща в изкуство, са част от стимулите да работи в тази посока. В рамките на БУНА, той се впуска в провокация в защита на сградите от архитектурното ни наследство. Акцията му “Нова фасада за стара сграда” е вид протест срещу занемаряването на културното богатство в България и призив към собственици и общественици да работят за тяхното възстановяване.

Опаковането ще се случи на улица “Дръзки” 4, в най-старата част на центъра на Варна с домакинството на Антон Ганев, възстановил сградата на стария варненски хотел „Роял“ в напълно автентичен вид. Опаковането на цели сгради неизменно ще напомни на публиката на практиката на големия Кристо Явашев, но докато Кристо прави “изкуство за самото изкуство”, инсталацията на Вълчев има ясно и силно послание. Публиката ще обсъди творбата със самия Александър Вълчев в разговор на тема Нов Европейски Баухаус и ролята на изкуството в създаване на градска среда, който ще се проведе на 27.05. от 11.30 ч, пред творбата на ул. "Дръзки 4" с модератори Десислава Панчева и Стефан Прохоров от Бюро “Творческа Европа” - България.

ОБЩНОСТ

Само на няколко преки от опакованата сграда, на ул. "Охрид" 12, кураторките, представили България на Венецианското биенале — Весела Ножарова и Вера Млечевска, ще готвят безплатно за публиката, като срещу порция топла храна ще искат хората да им нарисуват изображение с тема “Впечатления от Варна”.  Проектът със заглавие “Бистро майстора” провокира публиката да се замисли над изкуството като прехрана. Автор на интерактивния пърформанс е Фондация “Изкуство - дела и документи”, която е основана от Весела Ножарова, Вера Млечевска, Десислава Димова и Стефка Цанева.

ОПАЗВАНЕ

Форум БУНА цели да промени картинката в градската среда, не само създавайки кошер от динамично културно съдържание, но и с мисъл за облагородяването на всяка една закътана уличка и градинка в стария арт-квартал на Варна — Таляна. Затова в програмата се включва и инициативата #ПромениКартинката на Филип Морис България, която ще партнира с популярния графити артист Алекси Иванов за две акции, с които отново ще повдигне темата за глобалния проблем с неправилното изхвърляне на отпадъци и цигарени фасове в околната и градската среда. Алекси ще направи нов стенопис с посланието на #ПромениКартинката, който ще допълни стрийт арт галерията на Таляна. А използваните за изготвянето на стенописа кенчета от спрейове, ще бъдат преобразени от него, за направата на улични пепелници. 

ИНОВАЦИЯ

Едно от най-чаровните пространства в Таляна е пешеходният отсек на ул. "Дръзки" или както е бил известен в близкото минало — “Напий се сам”. Днес стълбите на Дръзки са средище на млади хора, туристическа атракция и важна част от градската среда в този исторически район.

За БУНА варненската артистка Антония Колева - НИТРА разработва интерактивна светлинна инсталация, която ще се активира от преминаването на пешеходци и ще освети стълбите на Дръзки, буквално и символично. Светещите стълби ще работят само вечер и ще формират едно ново изживяване в градската среда. Проектът включва дигитални технологии и е пример за срещата между изкуство и новите технологии. Инсталацията е подкрепена от Община Варна и ще остане в града и след приключването на БУНА.

* * *

БУНА: Форум за съвременно визуално изкуство е децентрализиран фестивал, в който участниците се явяват ко-продуценти. Това е фестивал, обслужващ цялата сцена.

 

За повече информация:

Facebook събитие

www.bunavarna.com

 

Автор:
Адриана Аврамова
Публикация:
23.05.2023 г. 15:26
Посетено:
533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36974-noviyat-forum-buna-vav-varna-stava-nay-golemiyat-festival-za-savremenno-vizualno-izkustvo-u-nas