Празници / фестивали

Награди от XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“

Наградата за най-добър спектакъл получи постановката „Джак и бобеното стъбло“, по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър

Награди от XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“: 1
„Джак и бобеното стъбло“ - награда за най-добър спектакъл
Награди от XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“: 2
"Дон Кихот" - награда за режисура и сценична адаптация
Награди от XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“: 3
Жури

Награди от XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“

 

В Търговище завърши XXII издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Журито, с председател д-р Аглика Олтеан и членове доц. д-р Михаела Тюлева, Джордже Кокош (Румъния) и Людек Хорки (Чехия) обяви присъдените отличия.  

Наградата за най-добър спектакъл получи постановката „Джак и бобеното стъбло“ по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър.

Наградата за режисура и сценична адаптация е за постановката „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, драматизация и режисура Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“ – София.

Наградата за най-добра женска роля бе присъдена на Маргарита Костова и Мариана Петрова за ролите на Поли и Оли в постановката „Минало не/свършено“, авторски спектакъл на Денис Симеонов, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Награда за най-добра мъжка роля получи Любомир Желев за ролята на г-н Нилсон в постановката „Пипи Дългото Чорапче“ по Астрид Линдгрен, режисьор Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол.

Награда за сценография и кукли журито присъди на Диана Узунова-Тодорова за спектакъла „Бременските градски музиканти“ по Братя Грим, драматизация и режисура Теодора Попова, Държавен куклен театър – Търговище.

Наградата за музика получи Михаил Шишков за музиката на спектакъла „Джак и бобеното стъбло“ по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър – София.

В пилотното издание на Конкурса за съвременна драматургия за млада публика „Зелената котка“ журито не излъчи победител. За участие в него бяха изпратени 30 текста от 25 автори. Селекционерът Гергана Димитрова отличи три от пиесите, които получиха право да бъдат представени пред публика под формата на пърформанс четения, а именно „Силни. Смели. Страховити“ от Теодора Георгиева, „Черен петък“ от Анастасия Стефанова и „Кошер“ от Александра Станишева. Решението на журито бе единодушно в това, че в пиесите се говори за проблемите на младите, но с езика на възрастните, което поставя прегради пред възприемането им от подрастващите. Препоръката към авторите e да се правят предварителни и задълбочени анкети, с помощта на ученици от съответната възраст при писането на текстовете, и готовността те да бъдат работени с режисьор.

Преди обявяването на наградите, в камерната зала на Драматичен театър – Търговище се проведе творческа дискусия с участието на актьори, режисьори, театрални критици и гости. Акцент на разговора бяха приликите и разликите в театралното изкуство за деца в различните европейски страни. Единодушното мнение бе, че българските творци интерпретират по-дълбоки и по-сериозни теми, докато навън се поставят предимно класически приказки.

„През последните 20 години българският театър за деца и тийнейджъри е обогатен откъм теми, сюжети, изразни средства и техники. Впечатляващо е, че независими театрални формации са направили толкова невероятни, дълбоки и поетични представления. Можете да се гордеете с пътя на развитие на българския театър“ – обобщи Клаудиу Гроза, театрален критик и селекционер от Румъния.

Фестивалът се провежда ежегодно в средата на месец май. Основен организатор на проявата е Държавен драматичен театър - Търговище със съдействието на Министерство на културата, Община Търговище, спонсори и любезното домакинство на Държавен куклен театър - Търговище.

„Вълшебната завеса“ е единственият международен фестивал в България, в чийто спектър на внимание попадат зрители, спектакли и драматургия, обхващащи всички етапи от развитието на детето – от най-ранен до достигане на пълнолетие и зрялост. Във фестивалната програма участват между 10 и 15 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда 6 награди.

В съпътстващата фестивална програма се провеждат творчески дискусии, работни ателиета, представяния на дипломни спектакли от висшите учебни заведения по изкуствата в страната, а от тази година и конкурс за драматургия, фокусирана върху младите зрители.

 

Автор:
Драматичен театър Търговище
Публикация:
20.05.2023 г. 17:21
Посетено:
367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36962-nagradi-ot-xxii-mezhdunaroden-festival-na-spektakli-za-detsa-valshebnata-zavesa