Празници / фестивали

Участие на полски астрономи в XIII Софийски фестивал на науката

По случай 550 години от рождението на Николай Коперник

Участие на полски астрономи в XIII Софийски фестивал на науката: 1
Коперник, изобразен от Жан-Леон Хюнс, художник от ХХ век, по поръчка на National Geographic Society
Участие на полски астрономи в XIII Софийски фестивал на науката: 2
Роберт Новаковски
Участие на полски астрономи в XIII Софийски фестивал на науката: 3
Михал Блашкиевич

◊ ПОКАНА

Участие на полски астрономи в XIII Софийски фестивал на науката

Кога: 11 – 14.05.2023г., четвъртък – неделя.

Къде: Sofia Tech Park, вход с билети

Организатори: Фондация „Красива наука" съвместно с Полския институт в София.

Полският институт в София покани за участие в XIII Софийски фестивал на науката двама представители на полското Дружество на приятелите на астрономията, които ще проведат две изключително интересни работилници за всички, които обичат да наблюдават небето и не само него!

По случай 550 години от рождението на Николай Коперник

11 май

20:30 – 21:30 ч., Зала 42

Николай Коперник: половин хилядолетие вдъхновение – Роберт Новаковски и Михал Блашкевич разказват за живота на полския астроном.

Тази година светът отбелязва 550 години от рождението на полския енциклопедист Николай Коперник. Заповядайте да чуете разказа на Роберт Новаковски и Михал Блашкевич за живота на Коперник, за най-значимите му открития и за развитието на астрономията и астронавтиката след Коперниковата революция. Научете как делото на Коперник вдъхновява съвременните и бъдещи учени, чуйте за някои от най-големите проекти, кръстени на него като мисията „Коперник" на Европейската космическа агенция, проекта за гражданска наука „Gaia Vari" и проекта „CREDO".

На английски, с превод на български език.

 

13 май

16:00 – 17:00 ч.,
17:30 – 18:30 ч

14 май

13:00 – 14:00 ч.,
14:30 – 15:30 ч.

Зала Котангенс

Работилница „Безопасно наблюдение на слънцето"

По време на тази работилница, водена от Михал Блашкевич и Роберт Новаковски от Полското дружество на любителите астрономи, ще научите за принципите на безопасното наблюдение на слънцето. Ще погледнете към нашата звезда със специален телескоп Lunt LS60T Hα/B1200 и рефрактор. Ще поговорите за разликата в конструкцията на различни телескопи и развитието на оптиката през годините. Ще се запознаете с теоретичните и практически методи, които ползват начинаещите и напреднали астрономи-любители – гответе се да се запалите завинаги по астрономията!

На английски, с превод на български език.

 

Роберт Новаковски е член на Полското общество на любителите астрономи, координатор е на международния проект „Copernicus_23_550″ в рамките на Годината на Николай Коперник. Възхищава се от процесите, които протичат на Слънцето и тяхното въздействие както на  Земята, така и в космоса. Запленен е от наблюденията на слънцето в една от спектралните честоти на водорода (Hα ~656 nm) със своя телескоп Lunt LS60T Hα/B1200. Роберт често организира астрономически шоута, мини научни пикници и образователни работилници за училища и любители астрономи. Той показва и обяснява процесите, протичащи в Слънцето като изригвания, слънчеви петна, филаменти, спикули и флокули.

Михал Блашкиевич е джаз цигулар, завършил престижната Музикална академия „Карол Шимановски" в Катовице. Действащ музикант, Михал свири по сцени из цяла Полша и в чужбина, работи с редица изтъкнати артисти. Но голямата му страст е астрономията. Работи в Силезкия планетариум и с удоволствие споделя знанията си по астрофизика и геофизика с посетители на различни възрасти.  Активно участва в наблюдения на слънцето и е астрофотограф. Обожава пътешествията по света и винаги посещава обсерваториите в градовете, където гостува. От много години е член на Полското общество на любителите астрономи и помага за организацията на различни конференции и събития.

 

Заповядайте!

 

Автор:
Милена Михайлова, Полски институт в София
Публикация:
10.05.2023 г. 16:08
Етикети:
астрономиягодишнинаНиколай КоперникПолски институт в София
Фондация „Красива наука"
Михал Блашкевич
Роберт Новаковски
XIII Софийски фестивал на науката
Посетено:
331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36891-uchastie-na-polski-astronomi-v-xiii-sofiyski-festival-na-naukata