Празници / фестивали

Национален събор надпяване "Авлига пее"

Организатори са: Община Полски Тръмбеш, Кметство Обединение и Народно читалище "Мита Стойчева 1900", с. Обединение

Национален събор надпяване "Авлига пее" се провежда всяка година в с. Обединение, община Полски Тръмбеш. Посветен е на именитата народна певица Мита Стойчева, наречена „Славеят на Северна България“. Събира в с. Обединение най-добрите певци на страната. Участват над 2 000 ангелогласни изпълнители, обединени в състави и индивидуални изпълнители. Съборът ще се проведе на 1 и 2 юли 2023 г.

В Национален събор – надпяване „Авлига пее“ могат да участват индивидуални изпълнители и певчески състави (без или със съпровод на живо). Индивидуалните изпълнители са разделени в три групи.

Участниците се явяват с две песни, като поне едната е от репертоара на Мита Стойчева. Освен задължителната програма, участниците могат да представят в рамките на 10 минути и автентичен фолклор (местни обичаи, песни, танци и инструментални мелодии), специфичен за региона откъдето са кандидатите.

Във всички групи се присъждат награди I, II, III и поощрителна. За най-добър изпълнител и интерпретатор на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда – ПРИЗ „Мита Стойчева“ в три категории. Предвиждат се и  специални награди.

За информация и справки: НЧ "Мита Стойчева 1900", с.Обединение, тел. 0878597075 Снежанка Йорданова, имейл: avliga_pee@abv.bg

* Тази година читалището като организатор има и важната задача да изпълни проект „Съхранение и популяризиране на Национален събор надпяване „Авлига пее“, с финансовата подкрепа на НФК, договор № LI-2022-39 15/08/2022 г.

 

Автор:
Снежанка Йорданова
Публикация:
10.05.2023 г. 02:23
Етикети:
надпяванеНационален събор
Мита Стойчева
"Авлига пее"
с. Обединение
Народно читалище "Мита Стойчева - 1900"
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36862-natsionalen-sabor-nadpyavane-avliga-pee