Празници / фестивали

"Русе дирижира операта" - концерт с участието на публиката

6 май 2023, 12 часа, Централен вход на Доходното здание

◊ ПОКАНА

 "Русе дирижира операта" - концерт с участието на публиката

Солисти и оркестър на Държавна опера - Русе
Диригент Димитър Косев

“ “Русе дирижира операта” се оказа един от най-любимите формати на града и на колегите ми. Всеки, който има желание да надскочи себе си и се престраши, може да застане на диригентския пулт на Гергьовден, празника на Русе! Интересното е, че за първи път хората ще имат възможност да дирижират и солистите на музикалния ни театър!” - това сподели маестро Димитър Косев в навечерието на 6 май, събота, когато от 12 часа пред Доходното здание, за трета поредна година ще се състои интересния пърформанс.

Всеки русенец ще може да бъде диригент за един ден и да дирижира музикален фрагмент от концертната програма, съставена от най-известни и любими класически творби, подбрани с много любов.

Ще има и допълнителни награди, и разбира се, специални грамоти за всички, които се осмелят да сбъднат мечтата си.

Основите на тази инициатива, в която русенци едновременно се забавляват, но и осъзнават ключовото значение на диригентската професия, са положени от главния диригент на Русенската опера - маестро Димитър Косев преди три години, в Деня на музиката - 1 октомври!

Тогава идеята бе посрещната с огромен интерес и съпричастност.

 Магията на това да подчиниш цял един оркестър на жеста и харизмата си,  е огромно предизвикателство, но и незабравимо изживяване!

В случая повече ще са забавлението и усмивките, защото инструменталистите и солистите са толкова добре подготвени, че е необходимо русенци единствено да се отдадат на артистичния си талант и умение да жестикулират, за да се получи перфектната музикална картина!

Творците от музикалния ни театър вярват, че събитието, инициирано с огромно желание и благодарност, ще е още един повод за ново възраждане на духовните ценности, които са упование за всички в  днешните бурни времена!

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
04.05.2023 г. 15:29
Етикети:
Димитър КосевДържавна опера - Русепубликапърформансконцерт
солисти и оркестър
"Русе дирижира операта"
Посетено:
446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36854-ruse-dirizhira-operata-kontsert-s-uchastieto-na-publikata