Празници / фестивали

Ще участва ли „Малък морски театър” на фестивала в Свищов?

Големите проблеми на малкия театър

◊ СЪБИТИЕТО

От 23 до 25 март 2007 г. в град Свищов
ще се проведе Петият национален фестивал на малките театрални форми.

Покана за участие в конкурсната програма с постановката "Мисли" има и "Малък морски театър " от Несебър.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "МАЛЪК МОРСКИ ТЕАТЪР"

“Малък морски театър”  е създаден преди три години в Несебър в състав:

Марин Господинов – актьор, Таня Танева – актриса, Владо Кецман – режисьор, Иван Ненков – автор на песните и музикалното оформление на спектаклите.

Още с първия си проект несебърските творци и изпълнители категорично заявиха таланта и амбициите си не само в границите на общината, но и в национален мащаб.

“Малък морски театър” е мобилен, с пестелива сценография и представя по-кратки, но значими постановки.

. Първият спектакъл на несебърската театрална формация е “Знаци” - драматизация по текстове на нобеловия лауреат Иво Андрич и с оригинална музика от Горан Брегович. С голям успех той е представян в  десетки селища на страната (Несебър, Поморие, Бургас, Варна, Свищов, Казанлък, Севлиево, Монтана, Жеравна, София…) и печели Наградата за главна мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми и моноспектакли – Свищов`2005. За първи път в новата история на българското радио същият спектакъл е игран и на живо в ефира на Радио Варна при изключителен интерес.

. Втората пиеса - “Мисли”, е по текст на бургаската поетеса Калина Тельянова. И тази пиеса предизвика значителен интерес в Бургас и София. Предстои представянето й в несебърската художествена галерия, после в ефира на Радио Варна, така също в Поморие, Ямбол, Малко Търново, Габрово…

!!! . На трупата са необходими петстотин лева, за да се осигури участието й в Свищовския фестивал. Колкото и прозаично да звучи, съставът не може да се справи сам с финансирането на участието си и затова се обръща към всички, които могат да помогнат.

Координатор на благотворителната акция е поетът Иван Ненков, можете да го откриете на имейл: nenkov_ivan@abv.bg и тел: 0899/445423.


 
◊ ЗАД КУЛИСИТЕ

Ето и част от тъжната изповед на самите творци:

“Малък морски театър” беше театрален състав към читалище “Яна Лъскова” до пролетта на миналата година. За съжаление, след смяната на читалищното ръководство (нов председател, нов секретар и ново настоятелство), някои хора в него еднолично кой знае защо решиха, че тази формация не е необходима на читалището... Респективно – и на нашия град. Аргументираха се с това, че в Несебър вече има един театър – Общинският. Напразни останаха усилията ни да обясним, че и двата състава имат право на съществуване, защото са в различни формати.

Единият - Общински театър - подготвя предимно мащабни и скъпоструващи пиеси, с богата и обемна сценография, затова трудно може да гостува в съставните селища на общината. Още по-трудно е изнасянето му извън нея… Другият - “Малък морски театър” - е мобилен, с пестелива сценография и представя по-кратки, но не по-малко значими постановки.

Такъв състав може да пътува навсякъде, и то – с разходването на много по-малко средства… А кой от тези два формата е по-удачен в днешно време, може да се спори…

Казано с други думи, община Несебър от майка се превърна в мащеха за “Малък морски театър”. Единственото право, което успяхме да си извоюваме за последните две години, е уговорката да използваме в късните часове на деня една от залите на ОбДК за репетиции… И това е нещо, защото през зимата на 2005 г. репетирахме в някакво подземие, при нулеви температури...
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
19.03.2007 г. 11:09
Посетено:
921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3677-shte-uchastva-li-malak-morski-teatar-na-festivala-v-svishtov