Празници / фестивали

Музеят „Борис Христов“ отбелязва 20-годишнината си с гастрол в Канада

Турнето започва на 21 април в Ниагара и продължава в Торонто, Киченер, Плевна, Отава и Монреал. Това гостуване е част от Дните на българското изкуство на „Еларте артс“

Музеят „Борис Христов“ отбелязва 20-годишнината си с гастрол в Канада

20 ГОДИНИ МУЗЕЙ „БОРИС ХРИСТОВ“

Музеят „Борис Христов“ отбелязва 20-годишнината си с гастрол в шест града на Канада. С годините музеят се утвърди като институция, която ревностно съхранява паметта за великия оперен артист и, същевременно, е живо средище за изява на артисти от всички сфери на изкуството, каза пред БТА Елена Драгостинова, която е директор на културния институт от неговото основаване през 2003 г.

В Канада музеят гостува с фотографската изложба на Светослав Чулин - „Рим. Борис Христов“, с документалния филм на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев „Сбъдване на мечти“ и с концерти на вокалната група „Спектрум“.

Турнето започва на 21 април в Ниагара и продължава в Торонто - 22 април, 23 април – Киченер, 27 април – Плевна, 28 април – Отава, 29 април –  Монреал. Това гостуване е част от Дните на българското изкуство на „Еларте артс“.

Дните на българското изкуство в Канада бяха открити в началото на април, в Papermill Gallery,  Тодморден Милс, в Торонто, със сборната изложба Evolving Connections, която представя творби на художници от български произход живеещи в САЩ и Канада. В програмата на вечерта бяха включени също фолклорна група „От извора“, документалният филм „105 минути София“, и представяне на новата книга на автора и художника Василен Васевски.

Дните на  българското изкуство са своеобразно продължение на познатия „Български арт фестивал" в Канада. Главен организатор е българката, която от дълги години живее в Канада - Елица Йорданова.

 

ПРОГРАМАТА В КАНАДА

Фотографската изложба „Рим. Борис Христов“ е на името на думи, с които завършват стотици писма, които великият оперен артист, педагог и дарител отправя от Вечния град към своите близки, приятели и колеги от цял свят. Продължителното му пребиваване в Рим поставя отпечатък върху личността му, тук Борис Христов се изгражда като артист с широки културни интереси. Но Рим е и вечността, която се гради от личности, разказва Елена Драгостинова.

Днес Рим изглежда различен, дори само ако знаеш, че един от неговите забележителни граждани е бил Борис Христов – това е едно от внушенията на фотографа Светослав Чулин. 

В Рим Борис Христов преживява едни от най-големите си триумфи. Тук се осъществява и желанието му да се посвети на усъвършенстването на бъдещите оперни артисти. През 1986 г. вилата му на улица  „Мадона ди Кампилио“ тържествено отваря врати за българските таланти под името „Българска академия за изкуство и култура“.

Обект на внимание на изложбата „Рим. Борис Христов“ на Светослав Чулин в случая е тишината, изпълнена с величието на града; детайлите от съхранената автентичност на бита, които създават усещането за духа; eкстериорът и интериорът на един дом, който съхранява спомени. Но е озарен в очакването отново да заживее чрез изкуството.

Документалният филм „Сбъдване на мечти” е продуциран от музея „Борис Христов“ и разказва за мечтата и завещанието на Борис Христов софийският му дом в тихия квартал на ул. „Цар Самуил“ 43 да се превърне в жив музей на славата, но и в трамплин за младите таланти, в място за среща между всички изкуства, в пространство за обмен на мъдрост и свежи идеи между различни поколения творци. Как това се случва днес, как този дом се превръща в благодатно място за дебют и в старт за изява на световните сцени – за това разказват певци, художници, актьори и продуценти, обвързани завинаги с този оазис за творчество. Сред тях са учениците на Борис Христов Мариана Цветкова и Пламен Бейков, певците Пламен Кумпиков, Александър Носиков, Мария  Жекова, художници и актьори.

Вокалната формация „Спектрум“ представя авторска програма със собствени аранжименти на обработен фолклор, евъргийни и поп музика. През 2022 година формацията се представи пред публиката в Берлин с концерт, осъществен в партньорство с музея „Борис Христов“ и Българския културен институт в германската столица.

„Спектрум“ е в сътрудничество с най-значимите български композитори в сферата на джаза, поп музиката фолклора и рока, както и с биг бенда на БНР.

 

МУЗЕЯТ „БОРИС ХРИСТОВ“

Държавният културен институт към Министерството на културата е създаден през 2003 година. Намира се в софийския дом на Борис Христов, дарен от големия оперен певец с желанието да бъде център за съхраняване на културната памет и за развитието на младите таланти.

Културният институт съчетава функциите на музей и на център, в който се осъществяват художествени програми с млади изпълнители и майсторски класове под ръководството на авторитетни педагози.

Като гости на Музея „Борис Христов“ са представяни артисти и авторско творчество от Австрия, Австралия, Англия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Р Северна Македония, Гърция, Кипър,  Испания, Полша, Русия, САЩ, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Южна Корея и КНДР.

Музеят „Борис Христов“ е домакин и съорганизатор на международни фестивали. Осъществява и редица партньорства,  сред които: постоянното сътрудничество с асоциирания борд на лондонските кралски училища по музика и международния конкурс за вокалисти „Бибигул Тулегенова“ в Алмати, Казахстан.

Музеят „Борис Христов“ е организатор на фестивал на изкуствата „Борис Христов“ с международно участие и на международен конкурс по композиция „Миниатюри за голям глас”.

Културният институт е представял творческото наследство на Борис Христов и неговите следовници, както и дейността си в редица културни средища като Москва, Авиньон, Алмати, Астана, Берлин, Братислава, Банска Бистрица, Виена, Париж, Санкт - Петербург, Москва, Рим, Вашингтон, Ню Йорк.

За своята интензивна работа и предоставения широк достъп на публиката до десетки арт събития през 2008 година, в Авиньон, музеят „Борис Христов“ е удостоен със Знака за европейско културно наследство.

 

Автор:
Елена Драгостинова, Музей "Борис Христов"
Публикация:
19.04.2023 г. 15:41
Етикети:
Посетено:
279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36765-muzeyat-boris-hristov-otbelyazva-20-godishninata-si-s-gastrol-v-kanada