Празници / фестивали

Малък Орхидеен фестивал във Варна ще събере почитателите на орхидеите и изкуствата

На 23 април, неделя, oт 11:00 до 17:00 часа в Големия Арт-салон на Радио Варна, вход свободен

Малък Орхидеен фестивал във Варна ще събере почитателите на орхидеите и изкуствата

◊ ПОКАНА

Малък Орхидеен фестивал за пръв път ще събере във Варна почитателите на орхидеите и изкуствата, свързани с тях.

Благотворителното събитие на Първо орхидеено общество е на 23 април, неделя в Големия Арт-салон на Радио Варна от 11 до 17 ч. Входът е свободен.

Всеки посетител ще може да се запознае и да подкрепи инициативи на Обществото – програмата за Green Connection, насочена към деца, учители и родители, в която те да разширят знанията си за орхидеите и да отключат творческия си потенциал, и проектът „Орхидея за възрастни“. Той ще дава възможност на възрастни хора да посещават сбирки на обществото, да участват в работилници и да си взимат свободно хубава орхидея.

По време на Орхидеения фестивал ще има томбола и демонстрация на икебана. Ще бъдат представени презентации за всеки, който отглежда фаленопсис и за дивите орхидеи в България. Децата ще участват в работилница „Нарисувай ми орхидея“, където ще могат да рисуват и да майсторят с пластилин. Орхидееният експерт и президент на обществото Крум Сотиров ще въвлече гостите в емоцията на Търг на орхидеи. В него желаещите ще наддават за редки колекционерски видове и ще научат тайни за произхода и отглеждането им.

Търсачите на екзотичен и интересен вид орхидея ще могат да се сдобият с нов екземпляр. Ще има също ръчно изработени предмети, фотографии, картички и чаши с орхидеи, аксесоари за отглеждане. Средствата от всички продажби ще са подкрепа на проектите на Първо орхидеено общество.

„В САЩ, където има над 60 орхидеени общества, във Великобритания, Белгия и Франция, където също има над 100-годишна орхидеена традиция на колекциониране, хората се включват с благотворителна подкрепа постоянно. Ежегодно, като абонамент, те поддържат отделни хора, каузи или инициативи. Това помага всеки, който обича орхидеите, да може да се занима с тях, да ги отглежда и да бъде в приятелска среда на запалени колекционери“, казва Крум Сотиров, който е лектор и почетен член на New York Central Orchid Society в САЩ.

 

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
14.04.2023 г. 12:19
Етикети:
Крум Сотиров"Нарисувай ми орхидея"Първо орхидеено обществоРадио ВарнаВарна
Малък орхидеен фестивал
проект „Орхидея за възрастни“
Посетено:
411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36739-malak-orhideen-festival-vav-varna-shte-sabere-pochitatelite-na-orhideite-i-izkustvata