Празници / фестивали

Световният ден за рисуване на птици долита в Южния парк за всички деца, родители и птицелюбители

На 8 април в 11 ч. край Голямото езеро организаторите на пленера очакват всички желаещи да се включат в него със скицник, моливи, пастели, бои или фотоапарат

Световният ден за рисуване на птици долита в Южния парк за всички деца, родители и птицелюбители: 2
Семейство косове

Световният ден за рисуване на птици долита в Южния парк за всички деца, родители и птицелюбители

Тази събота може да бъде поредният обикновен ден, но не и за издателство „Българска илюстрация”, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ), Национален природонаучен музей - БАН и всички, които се присъединят към организирания от тях пленер, за да отбележат заедно Световния ден за рисуване на птици. Събитието ще се проведе в Южния парк в София, където сутрин се разпяват над 65 вида пернати, сред които големи и сини синигери, сойки, патици, косове и дори катерички (те не пеят, но подскачат наоколо).

Историята на необичайния празник започва в Лондон през 1943 г. Седемгодишната Дори Купър посетила вуйчо си в болницата, който лежал там депресиран, тъй като бил изгубил единия си крак по време на Втората световна война. След неуспешните си опити да го разведри Дори го помолила да ѝ нарисува птица. На белия лист се появила една по детски разкривена червеногръдка, която искрено разсмяла малкото момиче. Дори запазила рисунката, а вуйчо ѝ се мотивирал от смеха ѝ да се опита да гледа по-ведро на живота. За целта рисувал птица всеки път, когато очаквал да види Дори. Другите пациенти също се включили в начинанието, а сивите болнични стени бързо се покрили с цветни рисунки на най-различни птици. Три години по-късно Дори загинала в автомобилна катастрофа и на погребението ѝ лекари, сестри и войници покрили ковчега ѝ с рисунки на птици. Оттогава 8 април - рожденият ден на Дори, се чества като ден за рисуване на птици.

Постепенно учителите по рисуване започнали да използват празника като повод да вдъхнат увереност на начинаещите малки художници, родителите — да помогнат на децата си да развият емпатия към пернатите създания, а природолюбителите — да споделят любовта си към огромното разнообразие и красота на птичето царство.

На 8 април, събота, в 11:00 ч. край Голямото езеро организаторите на пленера очакват всички желаещи да се включат в него със скицник, моливи, пастели, бои или фотоапарат в ръка, като в края на месеца пъстрите им рисунки ще бъдат изложени в Националния природонаучен музей при БАН. Тези, които нямат възможност да дойдат в Южния парк, ще могат да участват онлайн, като изпратят снимки на творбите си на milena@bulgarian-illustration.com до 24 април 2023 г., а скоро издателство „Българска илюстрация” ще продължи темата за птиците в градска среда със специално издание.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Национален природонаучен музей - БАН, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и издателство „Българска илюстрация“.

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.04.2023 г. 14:32
Етикети:
издателство „Българска илюстрация”пленер
Национален природонаучен музей - БАН
Световен ден за рисуване на птици
Посетено:
478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36692-svetovniyat-den-za-risuvane-na-ptitsi-dolita-v-yuzhniya-park-za-vsichki-detsa-roditeli-i-ptitselyubiteli