Празници / фестивали

Започва XVIII Mаратон „Четяща Стара Загора”

40. Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2023 е отворен за участие

Започва XVIII Mаратон „Четяща Стара Загора”: 2
Част от писателите на маратона

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА” 2023

Библиотека „Родина” и партньорите й канят всички любители на хубавата книга да участват в Маратона на четенето „Четяща Стара Загора” за осемнайсети път! Събитието е част от Националната програма „Походът на книгите“, организиран ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. Посвещава се на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В Стара Загора се осъществява по инициатива на библиотека „Родина” в партньорство с РБ „Захарий Княжески” и Община Стара Загора.  С подкрепата на Радио Стара Загора, ТВ Загора, Фондация „Детски книги”, Музей „Литературна Стара Загора”, Къща музей „Гео Милев”, ИК „Жанет 45”, ИК „Персей”,  изд. „Точица”, изд. „Мармот”, изд. „Ясна книга”, Изложбена зала „Байер”, Държавен куклен театър Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”.

В четенията с деца и ученици разчитаме на поети, писатели, журналисти, студенти и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, родители и приятели…

В маратона „Четяща Стара Загора” до момента са се включили 12 обществени и училищни библиотеки, 14 читалища, 22 училища, 17 детски градини, 18 културни институти, социални домове, пенсионерски клубове, НПО, кметства и 11 села от общината.

Гости на старозагорци през април ще са писателите Джан Карсън от Северна Ирландия, Боян Йорданов, Димитър Недялков, Илко Капелев, Тодор П. Тодоров, пишещите за деца и възрастни Йорданка Белева и Иванка Могилска, детските автори Зорница Христова, Доника Ризова, Марин Трошанов и Таня Петкова, създателите на екологичната „Офлайн поредица за деца” Пепа Павлова, Борис Иванов и акад. Марин Кадиев.

В инициативите на „Четяща Стара Загора” се включват и старозагорските поети и писатели Мария Донева, Таньо Клисуров, Виолета Бончева, Екатерина Стратиева, Никола Райков, Надежда Станилова, Димитър Никленов, Евгени Черепов, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, художниците Милен Иванов и Дилян Бакалски, актьорите Анна-Валерия Гостанян и Любомир Желев от Държавен куклен театър и др.

На 20 април (четвъртък) каним всички да участват в празника „Четяща Стара Загора” в парк „5-и октомври”, на работното си място, в класната стая, клуба, бизнес офиса, кварталното кафене или в семейна среда.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайта на библиотека „Родина” и в социалните мрежи - изпращайте снимки и клипчета на имейл: librodinabg@gmail.com .

Ако публикувате на личните си страници в социалните мрежи, използвайте хаштаг #МаратонЧетящаСтараЗагора23.

Пълната програма на сайта на библиотеката се обновява ежедневно - https://www.rodina-bg.org/info/goreshti-novini/2251-osemnaiseti-maraton-chetyashta-stara-zagora .

От 1 април до 28 септември Библиотека „Родина” приема творби на участниците в Четиридесетото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Информация за статута и регламента на конкурса - https://www.hanchev.rodina-bg.org

 

Автор:
Библиотека „Родина” - Стара Загора
Публикация:
31.03.2023 г. 16:12
Посетено:
422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36664-zapochva-xviii-maraton-chetyashta-stara-zagora