Празници / фестивали

"Франкофоли" с ново издание в нов град - Пловдив

Ще видим Имани, LP, Метр Гимс и Елена Папаризо

"Франкофоли" с ново издание в нов град - Пловдив

◊ "ФРАНКОФОЛИ" СЕ ЗАВРЪЩА ТОВА ЛЯТО

Най-големият франкофонски фестивал в света "Франкофоли" се завръща тази година у нас в нов град - в Пловдив на Гребната база на 16 и 17 юни. Сред първите големи имена, потвърдили участие на българското издание на фестивала, са Метр Гимс, Имани, LP и Елена Папаризо.

Първите пет издания на "Франкофоли" бяха в Благоевград с вход свободен. Предстоящото издание е част от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и е вече с входни билети.

"Les Francofolies" (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика и се провежда от 1985 г. насам в град Ла Рошел, Франция.  "Франкофоли" обаче се провежда и в други градове по света - Монреал (Канада), Спа (Белгия), Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.  

 

◊ КОИ СА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА "ФРАНКОФОЛИ" В ПЛОВДИВ?

Френската изпълнителка Имани идва отново у нас, за втори път на Франкофоли. Имани преминава през различни музикални жанрове - фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекота.

Следващото популярно име в афиша на Франкофоли е LP или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име. Родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, певицата има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има супер разпознаваем глас. Но освен изпълнител, LP е и брилянтен музикант. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. Песента ѝ “Lost On You” от 2015 г. я прави световноизвестна.

На "Франкофоли" в Пловдив ще видим и рап звездата Метр Гимс. Носител на различни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, той е сред най-успешните изпълнители във Франция, както и продуцент и автор на оригинална музика. През последните няколко години Метр Гимс има дуети със Sia, Pitbull, Lil Wayne, Maluma и Sting.

Друга любима европейска звезда, която се присъединява към френския фестивал в Пловдив, е Елена Папаризо – шведската певица с гръцки корени е победител в песенния конкурс Евровизия, има 22 видео музикални награди MAD и награда от MTV Europe.

La Caravane Passe е френска група за съвременна музика, ярко оцветена с ромски и номадски фолклор от различни държави в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 г. от певеца, автор на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е пътешествие, което носи южния дух на свобода и неспирен празник.

Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин. Лайв сетът им на Франкофоли ще включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и чудновати инструменти. Хаус парчетата им са забележителни с огромни хорови химн моменти и предразполагат за много танци.

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват директно от слънчевата, френска Ривиера. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, легендарни гласове и оригинална продукция.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА БИЛЕТИТЕ

Билетите са на цени от 90 лв. за един ден и 130 лв. за целия двудневен фестивал. Може да се закупят в мрежата на Eventim.bg, EasyPay.bg и Еpaygo.bg.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.03.2023 г. 14:03
Етикети:
Посетено:
916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36641-frankofoli-s-novo-izdanie-v-nov-grad-plovdiv