Празници / фестивали

Започна 27-ото издание на София филм фест

Кинофестивалът има издания и извън София

Започна 27-ото издание на София филм фест

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НИ СВЪРЗВА ОТНОВО СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

27-ият Международен София филм фест започна на 16 март, откриващата прожекция в зала 1 на НДК в София беше с немския документален филм “Повелителят на горите” на режисьора Фолкер Шльондорф. Филмът е портрет на един забележителен човек, чийто труд през 2018 г. е удостоен с т.нар. алтернативна Нобелова награда – наградата „Right Livelihood“. Тони Ринаудо е открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони, като в продължение на десетилетия активира все още живите пънове и корени на дърветата като „подземна гора“ и по този начин осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани в Африка.

“Фестивал на събирането. Чрез Киното. Слоганът е Reconnect. Да се свържем отново. Бяхме разделени. Раздели ни пандемията. Почти три години имахме проблеми да съпреживяваме киното в киносалоните по естествения начин на топла среща между филм, автор и публика. Това вече е възможно и ние се свързваме отново / Reconnect-ваме се”, споделя фестивалният директор Стефан Китанов.

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И ИЗВЪН СОФИЯ

Фестивалът ще продължи до 31 март в киносалоните в София. Специална селекция от филми ще има и онлайн благодарение на партньорството с Neterra.tv. Онлайн ще може да гледате филми от София филм фест до 9 април. Билетите са вече в продажба, а принципът е следният – колкото повече филми решите да гледате, толкова по-изгодно - филмовите пакети включват 3, 5, 10 или всички филми.

София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 17 март до 2 април, традиционното издание във Варна е от 24 март до 2 април, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 30 март до 7 април.

 

◊ ОЩЕ ЗА БИЛЕТИТЕ

Може да си закупите билети за фестивалните прожекции както преди началото на самите прожекции на касите в кино “Люмиер”, “Дом на киното”, филмотечно кино “Одеон”, Френски институт, “Алма Алтер”, така и онлайн на siff.bg/bilet. Билети за фестивалните прожекции в Euro Cinema, Културен център „G8“, Кино „Влайкова“, Cine Grand, ОКИ – Дом на културата „Искър“ и Дом на културата „Красно село“ ще могат да се купуват от касите на съответните кина.

Основната цена на билета за кино е 12 лв., като има намаление за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение. Цената на билетите в Зала 1 на НДК е 14 лв. Допълнителни намаления има за закупуване на количества билети в определени кина. Със специалните карти СФФП (София Филм Фест за пенсионери) и СФФУ (София Филм Фест за учащи) се откриват още шансове за гледане на повече кино при извънредни преференциални условия за съответните категории зрители.

Филмите, обозначени в програмата на 27-ия СФФ със СФФУ (София Филм Фест за учащи), са 37 на брой, а със СФФП (София Филм Фест за пенсионери) - 38 на брой. Всички те са с вход свободен за притежателите на карти СФФУ/СФФП. Специалната карта може да бъде закупена на касата на Дома на киното за 30 лв.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.03.2023 г. 12:10
Етикети:
билетикинофилмифестивалБургасПловдивВарнаСофия
"Reconnect"
27. Международен София филм фест
Посетено:
380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36563-zapochna-27-oto-izdanie-na-sofiya-film-fest