Празници / фестивали

„Ние сме музиканти” празнува първи рожден ден

На 5 март Старозагорската опера, децата от „Ние сме музиканти” и техните родители отпразнуваха първия си рожден ден заедно

„Ние сме музиканти” празнува първи рожден ден
 
На 5 март, от 11.30 часа Старозагорската опера, децата от „Ние сме музиканти” и техните родители отпразнуваха първия си рожден ден заедно. Проектът стартира точно преди 1 година на тази дата. Още от 11.00 часа започнаха да пристигат с цветя малчуганите и техните родители и близки. Във фоайето ги очакваха директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов,  артистичният директор на балета Силвия Томова, както и председателят на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера” г-жа Татяна Станчева и малкият вдъхновен екип на Арт-терапевтичните работилници „Ние сме музиканти” Русалина Мочукова, Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Старозагорската опера бе подготвила за всеки един участник блузка в свеж пролетно зелен цвят с логото на „Ние сме музиканти”.

Празненството се състоя на обичайното специално аранжирано пространство със сцена, където всяка неделя се провеждат заниманията с децата. В продължение на месец малките специализанти заедно със своите родители подготвяха и своята първа самостоятелна изложба. Всеки от тях бе вложил нещичко от своя поглед и усещания – неповторими картини, колажи и оригинални детски хрумвания с трогателни послания. Изложбата остава като постоянна експозиция във фоайето на Старозагорската опера.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов поздрави всички присъстващи с емоционално обръщение:  „Поводът да сме тук е една година от проекта „Ние сме музиканти”. Стартирахме го преди повече от 4 години, когато станахме членове на организацията FEDORA, която подкрепя иновативни оперни и балетни проекти. Проектът претърпя различни метаморфози, ние самите израствахме и надграждахме своите идеи с всяка изминала година, за да достигнем до „Ние сме музиканти”, да успеем в надпреварата и да спечелим подкрепата на FEDORA. Всички ние се нуждаем от любов, а музиката е най-голямото и велико човешко творение и прави така, че да сме обградени с повече любов, да имаме повече възможност да се срещаме с приятели. Всеки един от нас е музикант, всички вие сте музиканти. От една година нашият оперен театър е повече от 320 души, защото има тази студия. Децата на „Ние сме музиканти” са в състава на театъра. Искам да благодаря безкрайно на екипа на Русалина Мочукова – Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Ние сме решени да продължим напред и да направим нещо повече, което никой не е правил – нито Берлинската държавна опера, нито Ковънт Гардън, където се работи с такива деца. Искаме първи да направим сензорен спектакъл и уверено вървим към това.”

Сред гостите на рождения ден на „Ние сме музиканти” бе и зам.-кмета на Община Стара Загора с ресор „Образование, здравеопазване и социални дейности” Надежда Чакърова, която с нескривано вълнение заяви, че следи от една година с особено внимание и интерес проекта защото е уникален. И „Ние сме музиканти” винаги ще има  подкрепата на Община Стара Загора.

Оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова: „Знам, че вие ни обичате и ние ви обичаме и това прави магията още по-голяма. Много благодаря на моя прекрасен екип – Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Вярвам, че ние ще вървим напред . Тепърва всичко хубаво предстои.”

Анелия Димитрова - родител, майка на малкия Марти: „Мили хора, това е невероятно, което правите за нашите рожби. Това че е безвъзмездно, това че е с такава отдаденост и с толкова любов. Все едно нашите деца са тук при другото свое семейство, благодарение на вас. И смятам, че от екипа на Роси ще произлязат много нови таланти и ние ще бъдем горди с нашите деца. Не забравяйте, че по начина, по който ние ги приемаме и обществото ще ги приеме. Нашите деца са абсолютно в норма. Забравете за думи като СОП, специални потребности, слънчеви, специални, трябва да разчупим наложеното от институциите статукво. Да, нашите деца са малко по-различни, но те са различни с най-хубавата разлика на света – че имат много повече любов от всички останали.”

Децата поздравиха своите приятели с песен в изпълнение на Нико и неговата сестричка, а Меги каза своето специално написано от Маргарита Георгиева за нея и „Ние сме музиканти” стихотворение.Прозвуча любимата класическа терапевтична музика и децата, заедно със своите любими Роси, Боби и Нели затанцуваха на сцената. Снимки за спомен, искрящи усмивки и прегръдки с обич!
 
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти” и на многая лета!
 
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
07.03.2023 г. 12:23