Празници / фестивали

Какви филми ще представи Балканският конкурс на София Филм Фест

27-ото издание на кинофестивала предстои през март

Какви филми ще представи Балканският конкурс на София Филм Фест
Кадър от филма „Най-щастливият човек на света“ на реж. Теона Стругар Митевска

◊ АКЦЕНТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ КОНКУРС НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

12 филма ще се състезават в Балканския конкурс на 27-ия София Филм Фест. България ще бъде представяна с носителя на „Златна роза“ за най-добър филм – „Майка“ на Зорница София. Международното жури тази година ще бъде ръководено от режисьора Костадин Бонев. Представяме ви някои от акцентите в конкурсната програма: 

След сериозния успех на „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Стругар Митевска, следващият проект на режисьорката е мащабна копродукция между Северна Македония, Босна и Херцеговина, Белгия, Хърватия, Дания и Словения, дебютирал в програма „Хоризонти“ на Венеция. Съавтор на сценария заедно с Митевска е Елма Татараджич, дългогодишен селекционер на фестивала в Сараево. Историята в „Най-щастливият човек на света“ е свързана със спомените от войната, разтърсила бивша Югославия през 90-те години на ХХ век – в опит да открие така мечтаната романтична любов, една жена на средна възраст се сближава със свой връстник, с когото преди години са били от двете страни на огневата линия в Сараево и най-важното в неговия живот е да получи опрощение.

Действието в дебютния филм на хърватския сценарист и режисьор Юрай Леротич „Сигурно място“ се развива в рамките на 24 часа. Замислен като своеобразна възстановка с автобиографични елементи, това е трогателен филм „за невидимата война в самите нас“. Главно действащо лице в него е Дамир – изпаднал в сериозна депресия, той прави опит да посегне на живота си, а негови спасители се оказват майка му и неговият брат. Филмът има три награди в Локарно – за най-добър дебют, изгряващ режисьор и актьор и с две награди от Сараево – за най-добър филм и актьор.

Най-новият филм на сценариста и режисьор Пиер Жалица „Ден на труда“ е съвместна продукция между Босна и Херцеговина, Хърватия, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Филмът бе удостоен с голямата награда на фестивала във Варшава. Сюжетът пресъздава шока на един емигрант, завърнал се в Босна, който открива, че баща му е арестуван по подозрения във военно престъпление, извършено през 90-те години.

Дебютният филм на Йозкан Алпер „Есен“ получи наградата за най-добър режисьор в Международния конкурс на СФФ през 2009 г., а 14 години по-късно в Балканския конкурс на фестивала ще видим неговия шести пълнометражен филм „Черна нощ“, удостоен с наградите за най-добър филм и най-добър сценарий на фестивала в Анталия. Филмът разказва за бурните страсти, които владеят сърцето на един жител на малко планинско градче и за необратимите последици от изчезването на един офицер, които отекват години след случилото се в една непрогледна черна нощ…

След три пълнометражни филма, създадени по негови собствени сценарии, румънският режисьор Пол Негоеску решава да се довери на авторите Раду Романюк и Оана Тудор за своя четвърти филм - копродукцията между Румъния и България „Мъже на делата“. Представена с успех на фестивалите в Сараево и Варшава, историята проследява терзанията на началника на полицията в село в Северна Румъния, който се включва в незаконни машинации заедно с кмета. След като в селото се случва убийство обаче, представителят на властта трябва да вземе трудни решения, за да спре натрупването на напрежение в малката общност.

Носител на три награди от фестивала в Солун, „Черен камък“ на Спирос Яковидес разказва за отчаяна майка, която с помощта на гръцки таксиметров шофьор от африкански произход се опитва да намери своя изчезнал син. По думите на самия режисьор, неговият филм е „поглед към една съвременна гръцка трагедия – в тази история се отразяват обществото и страната, намиращи се в разпад“.

Премиерата на дебютния филм „Виждали ли сте тази жена?“ на режисьорите Душан Зорич и Матия Глушчевич бе в независимата специална програма „Седмица на критиката“ във Венеция, а на фестивала на световното кино в Банкок спечели наградата за най-добри режисьори. Сюжетът на копродукцията между Сърбия и Хърватия пресъздава опитите на една жена на средна възраст „да излезе от кожата си“ чрез три различни житейски възможности, които ненадейно изникват пред нея.

 

◊ ОЩЕ ЗА СФФ

27-ото издание на международния филмов фестивал ще се проведе от 16 до 31 март 2023 г. под мотото “#Reconnect – да се свържем отново чрез #КИНОто!”. Предварителна програма ще стартира на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023 г. Повече четете в статията в "Културни новини" тук.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.03.2023 г. 20:18
Посетено:
406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36500-kakvi-filmi-shte-predstavi-balkanskiyat-konkurs-na-sofiya-film-fest