Празници / фестивали

Гласовете на БНР с видеопослание „Радиото и мирът“ в Световния ден на радиото 13 февруари

На 13 февруари двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата

Гласовете на БНР с видеопослание „Радиото и мирът“ в Световния ден на радиото 13 февруари

 

„Каква е ролята на радиото за мира днес?“ На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин те се включват в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото „Радиото и мирът“.

На 13 февруари двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.

В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и „Артист на ЮНЕСКО за мир“ Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото  се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.

Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay

#JourneeMondialeDeLaRadio

#DiaMundialdelaRadio

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
13.02.2023 г. 10:48
Етикети:
Българско национално радиоБНР
видеопослание
„Радиото и мирът"
13 февруари
Световен ден на радиото
Посетено:
202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36375-glasovete-na-bnr-s-videoposlanie-radioto-i-mirat-v-svetovniya-den-na-radioto-13-fevruari