Празници / фестивали

Джералдин Чаплин и нови конкурси на 27. София филм фест

Кинофестивалът предстои през март

Джералдин Чаплин и нови конкурси на 27. София филм фест

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ МАРТ

Март е месецът на София филм фест - 27-ото издание на международния филмов фестивал ще се проведе от 16 до 31 март 2023 г. под мотото “#Reconnect – да се свържем отново чрез #КИНОто!”. Предварителна програма ще стартира на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023 г.

Официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК с новия филм на знаменития режисьор Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“. Носителят на Оскар и „Златна палма“ ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест. Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте институт.

 

◊ КОИ ТВОРЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ НАГРАДАТА НА СОФИЯ

Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще бъде един от специалните гости на 27-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, чиято премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам. Гала прожекцията на „Лука“ е предвидена за 25 март - във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест.

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 г. своята 80-та годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей.

 

◊ КОНКУРСНИТЕ ПРОГРАМИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За първи път в програмата на фестивала ще има конкурс “Тийн” с филми на младежка тематика, селектирани от режисьорката Надежда Косева, и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.

За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в международния конкурс за първи или втори игрален филм, а председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски, носител на „Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен Оскар. За Голямата награда ще се борят и два български филма - „Добрият шофьор“ („The Good Driver“) – Финландия-България, режисьор Тонислав Христов; „Изкуството да падаш („The Art of Falling) – България, режисьор Орлин Милчев.

В Балканския конкурс ще се състезават 12 филма от Босна и Херцеговина, Сърбия, Северна Македония, Турция, Хърватия. Българското участие е в два филма - „Майка“ („Mother“) – България-Германия-Хърватия, режисьор Зорница София; „Мъже на делата („Men of Deeds“) – Румъния-България, режисьор Пол Негоеску.

 

◊ ПРЕМИЕРИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукцията с България „Лука“ на Джесика Удуърт, оскаровите фаворити „Тар“ на Тод Фийлдс, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас, „Всичко, което диша“ на Шонак Сен, най-новият филм на Фатих Акин „Рейнско злато“, българските документални филми в конкурсната програма „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев - Джеки, както и специалните ретроспективи на Фолкер Шльондорф, Милчо Манчевски, Вера Хитилова и Ян Сверак, който ще бъде гост на фестивала в София през март, за да представи най-новия си филм „Витлеемска светлина“.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.02.2023 г. 16:59
Посетено:
1019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36300-dzheraldin-chaplin-i-novi-konkursi-na-27-sofiya-film-fest