Празници / фестивали

Кой какво спечели на София Филм Фест 2007

Награди и наградени

Кой какво спечели на София Филм Фест 2007
”Клопка”, Сърбия-Германия-Унгария, 2007, реж. Сърджан Голубович


◊ ЕТО КАКВО

Уважаеми киномане,

Бързам да ти се отчета с подробна информация за наградите от тазгодишния София Филм Фест. Сиреч, кои режисьори и кои ленти грабнаха вниманието на професионалните кинаджии и на киноманската публика през 10-те еуфорични дни на този прекрасен филмов фестивал.

 
„Клопка” и режисьорът Сърджан Голубович грабнаха голямата награда „STELLA ARTOIS” в 11-тото издание на София Филм Фест, на което бяха представени общо 200 игрални, късометражни и документални филма от цял свят. Отличието беше присъдено след решение на международно жури, в което тази година влизаха:

. Бахтиар Худойназаров (Таджикистан) – председател
. Душан Милич (Сърбия)
. Георги Стайков (България -Швеция)
. Севда Шишманова (Бълагрия)
. Ерих Лахнер  (Австрия )

Журито аргументира наградата с добре разказаната, професионално заснета и затрогваща история във филма. „Клопка” е копродукция на Сърбия, Германия и Унгария. По думите на режисьора Сърджан Голубович „Клопка” е рядко сурова, мрачна и напрегната семейна драма. За мен тази рефлексия за обществото, в което живеем, е особено важна”. Филмът разказва за отчаянието на един безработен баща, решен да убие човек за пари, защото това е единственият начин да спаси болния си син.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро, осигурени от STELLA ARTOIS.


„Мечтата на рибаря” и режисьорът Кирил Михановски взеха специалната награда на международното жури за „оригиналния и свеж разказ на една история, изпълнена със състрадание към обикновените хора и с поразителни образи от техния живот”. Филмът заснима ежедневието на рибарските семейства от селце на североизточното крайбрежие на Бразилия – между борбата за прехраната, вечерния сапунен сериал и съперничеството за любовта на една жена. Филмът е копродукция на Бразилия, Русия и САЩ.

 
„Четири минути” и режисьорът Крис Краус взеха две награди – на ФИПРЕССИ и наградата за режисура на Първа инвестиционна банка. Чрез изключителното изпълнение на актьорите немската лента успява да ни разкрие живота на две жени в затвора в Лукау, Германия. Младата Йени излежава присъда за убийство, а Трауде преподава пиано на задържаните още от времето на Втората световна война.

Тази година журито на ФИПРЕССИ беше в състав:

. Лейв Джоули – „Svenska Dagbladet” (Швеция)
. Тадеуш Шчепански – “Kino”, “Polish Radio” (Полша)
. Людмила Дякова - „Кино”(България)


Наградата JAMESON за български късометражен филм беше присъдена за „необичайни визуални изразни средства”, с които режисьорът Николай Тодоров разказва в „Минутите след това” „една духовна история, която определя съществуването ни във времето”. Филмът е създаден по разказа „Смъртта на часовникаря” от Мария Станкова.

Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро и се осигурява от ирландското уиски Jameson.


Най-добрият балкански филм тази година е български! Наградата „NO MAN’S LAND” грабна „Разследване” на режисьорката Иглика Трифонова. Лентата проследява разследването на брутално убийство и основният заподозрян е братът на убития.

Наградата е  диплом и кашон вино ‘No Man’s Land’.


• Иглика Трифонова не се размина така лесно с овациите на публиката, защото й се наложи да излезе и втори път на сцената заедно с оператора Рали Ралчев, за да вземат наградата на KODAK за най-добър български филм. Отново за „Разследване”.

Наградата е филмов негатив на стойност 4000 долара.


• И публиката имаше своята дума на феста, като избра най-популярния филм тази година. Наградата на публиката отнесе балканската феерия от духова музика и любовни страсти „Гуча” на режисьора Душан Милич (Сърбия). Копродуцент от българска страна е самият директор на София Филм Фест Стефан Китанов.

Наградата, осигурена от СТОЛИЧНА ОБЩИНА, e диплом и  парична премия от 1000 лв. и ще бъде връчена на българския разпространител на филма.


• Документалният филм „13 кратки опуса за голям екран” (България, реж. Лиза Боева и Ицко Финци) и късометражната лента „+” (България, реж. Кристина Николова) си тръгнаха с наградата „Горчивата чаша” на Факултета по журналистика при Софийския университет. 
Автор: Момчил Цонев, специален кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2007
11.03.2007 г. 15:28
Посетено: 635
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3626-koy-kakvo-specheli-na-sofiya-film-fest-2007