Празници / фестивали

Sofia Menar с програма документални филми MENAR Biting Docs

Кинофестивалът предстои през януари в София

Sofia Menar с програма документални филми MENAR Biting Docs

 

◊ ДОКУМЕНТАЛНИ АКЦЕНТИ ВЪВ ФЕСТИВАЛА SOFIA MENAR

Кинофестивалът Sofia MENAR ще представи в програмата си документални филми под слогана MENAR Biting Docs. Това са хапливи документални филми, показващи много от проблемите в заобикалящата ни среда, филми, които ще накарат зрителите да се замислят, след като ги изгледат.

„Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” на френския фотограф Сирил Корню ни пренася на остров Мадагаскар и платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите.

След прожекцията, организирана съвместно с Фондация „ЕкоОбщност”, зрителите ще разговарят с фотожурналиста Делян Тодоров. Той ще разкаже за своето пътуване до Мадагаскар и до други страни от африканския континент, които е посещавал през последните 10 години, и ще запознае публиката с екологичните проблеми в Африка, които намират отзвук и на нашия континент.

Ще видим и последните два филма на фотографа Ян Артюс-Бертран - „Жена” и „Нашето наследство”. „Жена” е съвместен проект с украинката Анастасия Микова и представя историите на жени от над 50 държави. „Нашето наследство”  е история за природата и човека, за усилията на един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета.

„Кодокуши” на турския режисьор Енсар Алтай е заснет в Япония и разказва за хора, които почистват домовете на починали самотници. Филмът е с наградата на журито от истанбулския филмов фестивал „Босфор” и с номинация за най-добър документален филм от форумите в Шанхай, Казан и Лодз.

Посетителите на Sofia MENAR ще могат да гледат и един от фаворитите на фестивала Docs Barcelona – „Стая без гледка” на Розер Корея. Всяка година стотици жени от Кения, Етиопия, Филипините и Бангладеш заминават за Ливан, за да работят като домашни прислужници. Срещу минимално заплащане жените работят ежедневно и изпълняват всевъзможни прищевки на своите работодатели, като единствената им утеха е малката стая без прозорци, където прекарват нощта.

Фестивалът за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR предстои от 16 до 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино Влайкова в София, както и онлайн на Neterra TV. 

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на https://menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на https://neterra.tv/festival/sofia-menar .

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.01.2023 г. 15:53
Посетено:
1273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36177-sofia-menar-s-programa-dokumentalni-filmi-menar-biting-docs