Празници / фестивали

Български филм открива Sofia MENAR през януари

Фестивалът за кино от Изтока стартира на 16 януари

 

◊ КИНО ОТ ИЗТОКА В СОФИЯ

Кинофестивалът Sofia MENAR стартира на 16 януари в Дома на киното с премиерата на българския документален филм „Духът на Шехерезада”. Режисьор и продуцент на филма е Катерина Борисова. Филмът разказва за талантливи арабски артисти, свързани с България.

По традиция Sofia MENAR е посветен на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Фестивалът ще продължи до 29 януари всяка вечер в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

 

◊ АКЦЕНТИ ВЪВ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА

Фокусът на 15-то издание на Sofia MENAR ще е върху творчеството на иранските режисьорки. Премиерно зрителите ще видят „19” - новия филм на иранската режисьорка Маниже Хекмат. През годините Хекмат е оставила ярък отпечатък в иранската кинематография с филми като "Женски затвор", "Забранено за мъже" и "Три жени". Красив, стилен и трогателен с прекрасната Пантеа Панахиха в главната роля, „19” представя историята на 57-годишната художничка Митра, която живее сама в уютния си апартамент. Животът на жената неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус. На прага между живота и смъртта, Митра се впуска в едно пътуване из своите сладко-горчиви спомени.

Един от акцентите в програмата ще е премиерата на филма „Средиземноморска треска” на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий на фестивала в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен „Оскар”. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.

 „Школа за келеши” на Ферит Карахан също ще има своята премиера на Sofia MENAR. Филмът е носител на „Златен Хюго” от фестивала в Чикаго, на наградата на ФИПРЕССИ от „Берлинале” и на наградата за най-добър филм от МФФ Анталия. В откъснат от света интернат Юсуф иска някой да помогне на Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта. В актьорския състав на „Между тоя и оня свят” откриваме една от големите звезди на иранското кино Париназ Изадяр („Едва 6 милиона и половина”, „Пазачът на затвора”), която партнира на самия Шахаб Хосейни.

 

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на https://menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на https://neterra.tv/festival/sofia-menar .

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.01.2023 г. 14:04
Етикети:
кино от Близкия изтокпремиераSofia MENARКинофестивал
Катерина Борисова
„Духът на Шехерезада"
Посетено:
1463
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/36157-balgarski-film-otkriva-sofia-menar-prez-yanuari