Празници / фестивали

Британско кино на София Филм Фест 2007

Специални предложения

◊ ЕТО КАКВО

Уважаеми киномане,

От Острова пак ни пращат няколко филма, добре опаковани и транспортирани в партньорство с Британския съвет. Както винаги, заврял съм се в информациите за филмите, тематично съм си пуснал Бийтълс за създаване на британско настроение в стаята/статията ми и ти пиша:

Майкъл Уинтърботъм се е домъкнал на София Филм Фест с две премиери:

“Пътят към Гуантанамо” отначало тръгва в съвсем различна географска и емоционална посока от Куба – пътят е към сватба в Афганистан. Младоженецът и още трима негови приятели са се качили на нещо като road movie, наситено със спортни новини и рап музика. Но годината е 2001-а и американското правителство се готви за ответен удар на терористичните атаки от 11 септември. В сърцето на военните действия в Афганистан приятелите са заловени и отведени в американската база Гуантанамо в Куба – под подозрение за сътрудничество с Ал Кайда. Филмът използва архивни кадри, интервюта и драматизирани сцени, за да пресъздаде автентичната история на тяхната одисея към затворническия ад.

Силата на този филм е в автентичността му, подчертава неведнъж пред журналисти и самият Майкъл Уинтърботъм. Границата между документалните кадри и художествената измислица се е стопила, разграничението между добрите и лошите след 11 септември също не е еднозначно – дали наистина добрите са Буш и неговото правителство, а лошите са британските момчета мюсюлмани, верни на религията си и безразлични към политиката на деня.

Филмът, създаден от Майкъл Уинтърботъм в сътрудничество с режисьора Мат Уайткрос, е носител на „Сребърна мечка” за режисура (Берлинале 2006) и 2 номинации за Европейската филмова награда – за най-добър филм и за режисура.

. Можеш да гледаш „Пътят към Гуантанамо” на:
12.03. - 21.00, Люмиер
13.03. - 16.00, Люмиер
14.03. - 18.30, Дом на киното


“Фантасмагории” (реж. Майкъл Уинтърботъм) е забавна екранизация на романа на Лорънс Стърн „Животът и мненията на Тристрам Шанди, джентълмен
. Всъщност „Фантасмагории” е толкова филм, колкото и мейкинг на филма за Тристрам. Английският комик Стийв Кугън играе както героя на романа Тристрам, така и самия себе си в ролята на Тристрам. Лентата кара актьора ту да се занимава с мъчителните и комични подробности около раждането на героя си Тристрам, ту със собствения си живот на филмова „звезда” – да отделя време за секс с гаджето си, да обръща внимание на новороденото си дете, да предотврати раздухването на скандал в медиите, а също и да се измъкне от нов скандал, но с чаровната си асистент-режисьорка...

„Фантасмагории” има 5 номинации за Британската независима награда – за най-добър британски независим филм, за режисура, за поддържащ актьор на Роб Брайдън, за сценарий и за монтаж. Във филма като самата себе си и като вдовица от романа играе Джилиан Андерсън, позната на българската публика от сериала „Досиетата Х”.

. Можеш да гледаш „Фантасмагории” на:
10.03. - 21.00, Люмиер
13.03. - 21.00, Дом на киното


• Британското кино идва на София Филм Фест и с Оскаровото си предложение „Последният крал на Шотландия” на Кевин Макдоналд. Филмът бе удостоен с Оскар за главна мъжка роля на Форест Уитакър. На ръба между документалната реалност и фикцията филмът разказва за 70-те години на миналия век, когато Уганда е управлявана от диктатора Иди Амин (в ролята Форест Уитакър).

“Последният крал на Шотландия” е носител на “Златен Глобус” (2006) за драматичен актьор на Форест Уитакър, на 2 Британски независими филмови награди '06 – за режисура и за операторско майсторство, на приза за операторско майсторство от Стокхолм 2006 и наградите на Националното общество на филмовите критици, на нюйоркската и на лосанжелската критика за най-добър актьор.
 
. Можеш да гледаш „Последният крал на Шотландия” на:
10.03. - 18.30, Дом на киното
11.03. - 21.00, Люмиер
13.03. - 19.00, Ларго (бивше Център)
16.03. - 21.00, Lucky Cinema (Пловдив)


„Червен път” на Андреа Арнолд е първият от датско-британската трилогия-експеримент под името „The Advance Party”. Джаки (Дики) работи в частна охранителна компания, чиито камери надзирават разнебитена кооперация в Глазгоу. Стената от монитори, пред които Джаки прекарва самотното си ежедневие, е идеална за изолацията й от света. Тя наблюдава дистанцирано живота на другите, докато един ден забелязва на мониторите Клайд и започва маниакално да го следи. Психосексуалният трилър се задвижва по червения път на похотта и изкуплението.

Филмът е носител на голямата награда на журито в Кан 2006, наградата "Съдърланд" за дебют (Лондон 2006), както и на 2 приза на Британските независими филмови награди '06 – за най-добра актриса и за актьор.

. Можеш да гледаш „Червен път” на:
06.03. - 21.00, Люмиер
07.03. - 21.00, Ларго (бивше Център)
08.03. - 18.30, Euro Cinema
09.03. - 18.30, Lucky Cinema (Пловдив)
10.03. - 18.00, Тракия (Бургас)
Автор:
Момчил Цонев, специален кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2007
Публикация:
05.03.2007 г. 13:25
Посетено:
852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3590-britansko-kino-na-sofiya-film-fest-2007