Празници / фестивали

Фестивал на френския филм - отново в рамките на "Киномания"

Ще видим филми с Марион Котияр, Шарлот Генсбур, Жерар Депардийо

Фестивал на френския филм - отново в рамките на "Киномания"

Кадър от филма „Пленително пътуване“ на режисьора Кристиан Карион

 

Френското кино отново е част от програмата на “Киномания”, която тази година ще се проведе в София от 17 ноември до 4 декември.

Официалният старт на Фестивала на френския филм в рамките на “Киномания” е на 18 ноември с „Брат и сестра“ на режисьора Арно Деплешен. Мелвил Пупо и Марион Котияр влизат в ролите на Луи и Алис - отдавна отчуждили се брат и сестра, на които им се налага да се съберат отново заради инцидент с родителите им. Със забележителната си игра Котияр прави вероятно една от най-добрите си роли до момента. Филмът е с номинация от конкурсната програма на Кан.

Актрисата Леа Сейду играе самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща във филма „Една хубава утрин“ на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки че той е обвързан. В ролята на отколешния другар и бъдещ любовник е Мелвил Пупо. 

Шарлот Генсбур и Еманюел Беар играят в носталгичния филм „Пътниците на нощта“ на Михаел Ерс. Елизабет е самотна майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване.  Там тя попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си. Филмът е въздействаща драма за отминаващото време и очарованието на градския живот, създаден с много кинематографичен усет.

В „Пленително пътуване“ на режисьора Кристиан Карион с участието на Лин Рено и Дани Буун таксиметров шофьор с объркан живот качва 92-годишна дама в колата си, за да я отведе до старчески дом. Пътуването е изпълнено със спирки към миналото на възрастната жена, което разкрива драматичния ѝ живот. Пътешествието поражда топло приятелство между шофьора и клиентката му и променя живота и на двамата.

Друга драматична история ще преживеем с филма „Стъпка напред“ на режисьора Седрик Клапиш. Балерината Елиз претърпява физическа и емоционална травма. Падане на сцената я лишава от възможността да танцува цели две години, а приятелят ѝ я напуска. Елиз бавно преустройва живота си и се насочва към съвременния танц, като става част от трупата на известен хореограф. В главната роля е Марион Барбо – звезда на балета на Парижката опера.

В „Млади завинаги“ режисьорката Валерия Бруни Тедески използва автобиографични елементи и пресъздава годините си на обучение в прочутата школа на Патрис Шеро, която е сърцето на френския театрален живот в средата на 80-те години. Стела, Виктор, Адел и Етиен са млади хора със страст към театъра, приети в престижното училище на легендарния режисьор. Животът им е изпълнен с много емоции, любов, но и големи трагедии. Филмът е с участието на нашумелия френски актьор Луи Гарел.

Жерар Депардийо влиза в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен във филма „Умами“ на режисьора и сценарист Слони Соу.  Карвен получава трета кристална звезда за своя ресторант. Същата вечер жена му Луиз го напуска. Напрежението удря Габриел право в сърцето. На този свръхактивен готвач му се налага да стои далеч от кухнята. Но тази наложителна почивка го кара да открие друга страст. За да смени обстановката, той отива в Япония с надеждата да се наслади на простите удоволствия на приятелството и да се опита да открие тайната на умами, петият вкус.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.11.2022 г. 11:18
Посетено:
599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35814-festival-na-frenskiya-film-otnovo-v-ramkite-na-kinomaniya