Празници / фестивали

Български филм ще открие "Киномания" в София

"Киномания" ще се проведе от 17 ноември до 4 декември 2022 г. в София

Български филм ще открие "Киномания" в София

 

◊ "КИНОМАНИЯ" 2022

Филмът "Майка" на режисьорката Зорница София ще открие предстоящото издание на филмовата панорама "Киномания" в София. Филмът ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Филмът е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип „родителство“. Като филм за „алтернативна форма на майчинство“ го анонсира „Film New Europe” преди година, "Майка" е първата част от дилогия на тази тема, която силно вълнува режисьорката. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма, е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют като главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас. Всички деца участници във филма от България и Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата, факт, който допринася за автентичното звучене на лентата. Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова.

Локациите на филма впечатляват с контраста и с кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби. Продукцията се осъществява със съдействието на Национален филмов център, немският фонд МДМ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента Ню Бояна Филм.

 

◊ ПОДРОБНОСТИ ЗА "КИНОМАНИЯ"

"Киномания" ще се проведе от 17 ноември до 4 декември 2022 г. в София и ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години. Повече за филмовите акценти в програмата може да прочетете в статията в "Културни новини" тук.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
07.11.2022 г. 12:31
Посетено:
617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35772-balgarski-film-shte-otkrie-kinomaniya-v-sofiya